Noorwegen: koploper duurzame energie of oude oliereus?

Noorwegen als groene batterij voor Europa

96% van de elektriciteit in Noorwegen wordt opgewekt door waterkrachtcentrales, en tegelijk is het land een van de grootste olieproducenten in de wereld. De voorgenomen waterstofinstallatie in de Nederlandse Eemshaven blijkt een illustratieve rol te spelen. 

In een longread in het Belgische webzine Mondiaal Nieuws, MO.be, vraagt journalist Caspar Bovenlander zich af hoe hij de twee gezichten van Noorwegen met elkaar kan rijmen: het is koploper op het gebied van duurzame energie, en tegelijkertijd een van ’s werelds olieproducenten. Hoe het kan dat een land dat zichzelf tot doel heeft gesteld om al in 2030 tot 40% minder CO2 uit te stoten en de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor in 2025 al helemaal verbied, tegelijkertijd blijft inzetten op gas- en energiewinning uit omstreden gebieden als de Arctische zeeën?

Olieindustrie profiteert van smeltend ijs

Noorwegen mag dan bekend staan als een voorloper op het gebied van duurzame technologie, in het klimaatplan van de overheid wordt niet getornd aan de eigen olie- en gasindustrie, constateert MO.be. Maar liefst 47% van de volledige Noorse export bestaat uit ruwe olie en gas, en die olieboringen worden verder uitgebreid doordat er nieuwe olievelden vrijkomen in de Arctische oceaan.

“Paradoxaal genoeg komen deze velden juist vrij door het smeltende ijs van de noordelijke poolkap, een gevolg van de klimaatopwarming”, constateert Bovenlander, “Bovendien ontstaan hierdoor ook nieuwe vaarroutes, waardoor het goedkoper wordt voor Noorwegen om olie te verkopen in Aziatische landen.”

Uitstoot wordt afgekocht in EU-emissiehandel

In 2015 stootte Noorwegen nog 53,9 miljoen ton aan emissies uit, grotendeels afkomstig uit de olie- en gaswinning. Het land koopt die af door bedrijven uit andere EU-landen te betalen om hun uitstoot terug te dringen, constateert Bovenlander. Hoewel Noorwegen geen lid is van de EU, maakt het wel onderdeel uit van het Europese emissiehandelsysteem.

Een groot deel van de gas- en oliewinning wordt verzorgd door Statoil, dat voor twee derde in handen van de Noorse overheid is. Statoil heeft een plan opgesteld om de CO2-uitstoot in 2030 ver teruggebracht te hebben. Per jaar wil het de emissie-uitstoot met 3 miljoen ton verminderen door projecten te ontwikkelen waarbij de uitstoot lager ligt. Een van die projecten is de Eemshaven-centrale, waar energie zal worden gewonnen uit waterstof in plaats van gas, zodat er geen CO2 vrij komt.

Lees verder:

Foto: hydropower, Statkraft

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.