Noorwegen overtreft Rusland als olieleverancier aan Nederland

3 juni 2015 – In het laatste kwartaal van 2014 was Noorwegen de belangrijkste olieleverancier van Nederland, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee passeert het land Rusland.

Bezien over heel 2014, was Rusland nog wel de grootste leverancier van ruwe olie aan Nederland.

Uit een bericht van het CBS
‘(…) In 2008 was een derde van de Nederlandse import van ruwe aardolie afkomstig uit de Russische Federatie. Zes jaar later was het aandeel afgenomen tot een kwart. Tegelijkertijd zag Noorwegen, een vergelijkbaar importland, zijn olie-export naar Nederland bijna drie keer groter worden. In het vierde kwartaal van 2014 was de invoerstroom uit Noorwegen zelfs groter dan die uit Rusland. Wel lag het jaarcijfer van de Russische olieimport nog iets hoger dan deze import uit Noorwegen. Dit maakt CBS vandaag bekend.
De afgelopen jaren was Rusland verreweg de belangrijkste leverancier van ruwe aardolie. Gedurende 2014 zakte de import van ruwe aardolie uit Rusland weg. Deze afname ging samen met een forse invoerstijging uit Noorwegen. In heel 2014 daalde het importvolume van Russische aardolie met 17 procent. Hier tegenover stond een invoer toename van Noorse olie van 40 procent.
Ruwe aardolie is Nederlands belangrijkste invoerproduct. Het afgelopen jaar werd voor 36 miljard euro (57 miljard kg) ruwe aardolie ingevoerd. Hiervan is bijna de helft afkomstig uit Rusland en Noorwegen. Een flink deel van de ingevoerde ruwe aardolie wordt in Nederland verwerkt tot geraffineerde aardolieproducten. Deze producten zijn grotendeels voor de export bestemd. In de periode 2008-2014 groeide de totale invoer van ruwe aardolie met 13 procent. In diezelfde periode daalde de invoer van Russische aardolie met 16 procent. In 2014 werd ook flink meer olie ingevoerd uit Irak en Nigeria dan zes jaar eerder. (…)’

De spanningen met Rusland en de relatief goede kwaliteit van de ruwe olie uit Noorwegen, lijken belangrijke redenen voor de verschuiving, zo meldt de Volkskrant. Maar Europa moet niet teveel hoop vestigen op de Noorse olie als vervanger voor de Russische, zegt energiedeskundige Mikael Höök van de universiteit van Uppsala.

Höök in een bericht van de Volkskrant
‘(…) “Er is veel te weinig Noorse olie om Rusland gedurende langere tijd te kunnen vervangen als olieleverancier. Steeds minder landen kunnen op grote schaal olie exporteren, terwijl Rusland nog behoorlijk veel olie heeft.” (…)’

Bronnen
CBS, 2 juni 2015: Persbericht: CBS: Noorwegen passeert Rusland als belangrijkste olieleverancier
de Volkskrant, 3 juni 2015: Noorwegen overtreft Rusland als olieleverancier aan Nederland
Trouw, 2 juni 2015: Nederland tapt meeste olie niet uit Russisch, maar uit Noors vaatje

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.