Noorwegen: vanaf 2025 alleen nog elektrische auto’s?

6 juni 2016De vier belangrijkste Noorse politieke partijen bespreken de mogelijkheid om vanaf 2025 geen benzine-auto’s meer toe te staan in Noorwegen. Tesla’s topman Elon Musk juichte de beslissing op twitter al toe, maar het besluit moet nog genomen worden, aldus the Independent. 

Uit een bericht van De Standaard
‘(…) Zowel rechtse als linkse Noorse partijen zitten samen over het idee om binnen negen jaar de verkoop te verbieden van wagens die gebruik maken van fossiele brandstoffen, zo schrijft het Britse blad The Independent. Tegen 2025 zouden alle nieuwe wagens namelijk op hernieuwbare energie moeten rijden.
De Noorse krant Dagens Naeringsliv meldde zaterdagochtend zelfs dat er al eensgezindheid bestaat over het voorstel, maar verschillende politici van de conservatief-liberale Vooruitgangspartij (FrP) hebben intussen ontkend dat er al een akkoord werd bereikt. (…)’

Op dat bericht van Dagens Naeringsliv reageerde Tesla-topman Musk iets voorbarig op twitter, door het besluit van het ‘amazingly awesome country’ toe te juichen.

Eerder werd 2030 genoemd als streefdatum voor een volledig emissieloos Noors wagenpark, aldus the Independent.

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) Als het plan doorgaat, betekent dit niet dat vanaf 2025 geen benzine- en dieselauto’s meer zullen rondrijden in Noorwegen. Wel zal het aandeel elektrische of waterstofauto’s gestaag groeien. Nu al rijdt bijna een kwart van de Noorse personenauto’s op stroom. Hoewel Noorwegen veel van zijn inkomsten haalt uit de verkoop van olie, investeert het grootschalig in windenergie. Bijna de volledige stroomproductie in het land is al afkomstig van waterkracht. (…)’

Bronnen
The Independent, 5 juni 2016: Norway to ‘completely ban all petrol powered cars by 2025’
Dagens Naeringsliv, 3 juni 2016: Frp vil fjerne bensinbilene (Noors, registratie)
De Standaard, 4 juni 2016: Noorwegen denkt na over ban op diesel- en benzinewagens
Volkskrant, 5 juni 2016: Noorwegen stopt mogelijk met verkoop auto’s met benzine- en dieselmotor
@ElonMusk op twitter

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.