Nu maken de Belgen zich zorgen over de Franse kerncentrales

20 juni 2016De milieupartij Ecolo heeft, na enkele incidenten,  in het Belgische parlement bezorgdheid geuit over de veiligheid van Franse kerncentrales. 

De bezorgdheid is gebaseerd op uitgelekte interne documenten van EDF.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) [Daaruit] blijkt dat het elektriciteitsbedrijf de betrouwbaarheid van de noodsystemen die bij een stroomonderbreking de nodige elektriciteit moeten leveren, in de periode 2012-2014 als slecht bestempelde. Een operationele reactor moet permanent van stroom voorzien worden om de reactorkern en de in het opslagbekken ondergedompelde bestraalde splijtstof af te koelen. Als het koelsysteem uitvalt, ontstaat immers een ‘meltdown’ zoals in het Japanse Fukushima. Onder de kerncentrales met slechte nooddiesels in dit rappport waren er ook uit Noord-Frankrijk, zoals Gravelines, Chooz en Cattenom. (…)’

De minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon liet weten dat het voor hem niet mogelijk is de technische problemen te beoordelen, maar dat hij er alle vertrouwen in heeft dat de Franse autoriteiten ‘op passende wijze zullen reageren indien dat noodzakelijk blijkt te zijn’.

 

Bronnen
De Morgen, 17 juni 2016: Jambon overtuigd “dat Franse autoriteiten het nodige doen voor veiligheid kerncentrales”
Foto: Mediatheek EDF (kerncentrale Nogent-sur-Seine)

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.