Nu Nord Stream 2 van de baan lijkt, kijkt Rusland naar Turkije

160831 russische gasleidingen

31 augustus 2016Na het afblazen van de South Stream gaspijpleiding, lijkt nu ook Nord Stream 2 de koelkast in te gaan. In een poging toch de gastoevoer naar Europa te vergroten, flirt Rusland nu met Turkije en Bulgarije. 

Nord Stream 2 – twee gaspijpleidingen die de capaciteit van de al bestaande Nord Stream gasleidingen tussen Rusland en Europa moeten verdubbelen – lijkt niet door te gaan. Na protest uit Polen, trokken de Europese leden van het consortium zich terug. Daarop kondigde Gazprom aan het project alleen uit te voeren. Een niet erg realistisch scenario, volgens een artikel in EUObserver met de kop ‘Is Nord Stream 2 dead?’ De belangrijkste problemen: geld en de Europese regel dat de gasleiding ook beschikbaar moet zijn voor andere leveranciers.

Uit het bericht van EUObserver
‘(…) But with the Russian firm now simultaneously engaged in costly plans to build gas pipelines to north-west Europe, Turkey and south-east Europe, and China something has got to give. (…)
The Western firms were meant to cover a third of the project’s financing through equity and raise the remainder on international financial markets. With the partners gone, Gazprom will have to increase its stake and try to attract market capital on its own.
That will be no easy feat as Russia reels under financial sanctions, both EU and US, designed specifically to curb access to borrowing.(…)’

Uit een bericht van het FD
‘(…) Bovendien: Europese energieregels verbieden dat een bedrijf zowel de pijpleiding in eigendom heeft en als enige gas levert door die pijpleiding. En dat lijkt — nu andere partners zich terugtrekken — het geval te zijn. ‘Volgens mij kan het simpelweg niet’, zegt De Jong. ‘Nu is de pijpleiding 100% van Gazprom en voldoet het sowieso niet aan de regels.’ (…)’

Rusland hecht aan een alternatief voor de route door Oekraïne. Spanningen tussen de landen zorgen al jaren voor onzekerheden in de gasleveranties. Dus nu Nord Stream 2 op losse schroeven staat, kijkt Rusland weer naar het South Stream project, een gaspijpleiding via de Zwarte Zee van Rusland naar Bulgarije. Dat project werd in 2014 afgeblazen na weerstand binnen de EU. Eerder deze maand belde Poetin met de Bulgaarse minister Boyko Borisov en ze spraken af de mogelijkheden te onderzoeken, aldus de NRC.

Ook stoft Rusland de plannen voor Turkish Stream weer af, een gasleiding via de Zwarte Zee naar het Europese deel van Turkije. Na excuses van Turkije voor het neerschieten van een Russisch gevechtstoestel, gingen de landen eerder deze maand weer met elkaar in gesprek.

Uit een bericht van NRC
‘(…) “TurkStream zal definitief worden aangelegd”, verklaarde de Turkse president Erdogan triomfantelijk na zijn ontmoeting (…) met de Russische president Poetin in Sint-Petersburg. Nu de lucht tussen de twee landen is geklaard, staat niets de aanleg van de gaspijpleiding meer in de weg, was de Turkse boodschap.
Dat leek ook de Russische minister van Energie, Aleksandr Novak, te zeggen. „De aanleg van de eerste van vier leidingen kan al in 2019 worden afgerond”, zei Novak tegenover het Russische persbureau Tass. Volgens het persbureau zijn de onderhandelingen tussen Gazprom, de eigenaar en exploitant van de geplande pijpleiding, en de Turkse regering al begonnen. (…)’

Maar er ligt nog wel een probleem op de loer: de korting die Turkije wil op het Russische gas. Daar werden de partijen het bij eerdere onderhandelingen niet over eens, aldus de NRC. Bovendien speelt ook hier de EU-eis dat de leiding moet worden opengesteld voor andere leveranciers, aldus het FD.

Uit het bericht van het FD
‘(…) En dat terwijl de eigenaren van de Trans Adriatische Pijplijn dat vanwege een 25 jaar durende ontheffing niet hoeven en zij de Russen waarschijnlijk niet eenvoudig zullen toelaten.
Bovendien speelt Turkije op meerder schaakborden tegelijk en praat het ook met andere landen over gasleveringen en pijpleidingen om de Turkse gasambities te realiseren. ‘Turkije wil een energiehub worden en niet slechts het zuidelijke aanhangsel van Rusland’, aldus De Jong [strategisch analist aan het Haagse Centrum voor Strategische Studies]. ‘Daarom praat het land ook met Azerbeidzjan, Iran en Israël. Ik denk dan ook niet dat de “bromance” tussen Erdogan en Poetin super sterk is.’ (…)’

Bronnen
EUObserver, 18 augustus 2016: Is Nord Stream II dead?
NRC, 12 augustus 2016: Nieuw leven voor oude gasplannen
FD, 24 augustus 2016: Rusland stort zich in ‘gas-romance’ met Turkije om EU te omzeilen (registratie)
The Wall Street Journal, 15 augustus 2016: Plan for Gas Pipeline From Russia to Germany Hits Snag (via Blendle)
FluxEnergie, 30 augustus 2016: Europese energiechef wil bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne over gas
FluxEnergie, 15 augustus 2016: Rusland gaat gasleiding Nord Stream 2 alleen bouwen
FluxEnergie, 2 augustus 2016: Pools protest tegen Nord Stream 2

Zie ook
FluxEnergie, 1 juli 2016: Nieuwe kans voor Turkije om Europese energiehub te worden

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.