Nu ook windenergie via postcoderoosregeling

7 oktober 2016Bewoners van het gebied rond een 28 jaar oude windturbine in Andijk kunnen lid worden van een coöperatie om samen in de vervangende turbine te investeren. Het is het eerste postcoderoosproject voor windenergie, aldus Greenchoice. 

Voor zonne-energie wordt al vaker gebruik gemaakt van de zogenoemde postcoderegeling, waarbij bewoners in een bepaald postcodegebied samen zonnepanelen bezitten. Nu wordt de eerste windturbine in een dergelijke coöperatie gebouwd, de Windcoöperatie West-Friesland Oost. In Nederland komen zo’n honderd oudere windmolens voor dezelfde aanpak in aanmerking, aldus initiatiefnemer Greenchoice.

Uit het bericht van Greenchoice
‘(…) De postcoderoosregeling maakt het aantrekkelijk voor huishoudens om te investeren in lokale energie-opwekking in hun buurt. Tot nu toe bestonden er alleen postcoderoosprojecten voor zonne-energie. Duurzame energieleverancier Greenchoice en windmolenproducent WES bedachten een windpostcoderoosconstructie die snel zorgt voor zekerheid in windopbrengsten van nieuwe middelgrote molens.

Duurzaam en vertrouwd
De meeste (dorps)molens staan al sinds de jaren ‘80 in het landschap. Ze zijn een vertrouwd en duurzaam onderdeel van veel buurtgemeenschappen In de nieuwe windpostcoderoosprojecten investeren de direct omwonenden in een nieuwe molen die binnen de bestaande vergunningen past. In eerste instantie gaat dat via een apart opgerichte coöperatie. Op de plek van de oude molen verrijst een moderne variant. Die draait minstens de komende 15 jaar en wekt door de huidige techniek tot 10% meer duurzame energie op dan de oude. Als er zo’n 60 à 70 leden meedoen, is de coöperatie ‘vol’. Uiteindelijk wordt een eigen bestuur gekozen die het eigendom van de molen weer in handen krijgt.

Investeren in groene energie
De WINDpostcode is een goed alternatief voor huishoudens om te investeren in duurzame energie zonder zelf zonnepanelen of een windmolen te hoeven plaatsen. De drempel van inleg is flexibel en relatief laag: € 250 tot 1500. (…)’

Bronnen
Greenchoice, 6 oktober 2016: Eerste WINDpostcoderoos: nieuw leven voor oude kleine windmolens
Windcoöperatie West-Friesland Oost

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.