Nucleair afvalprobleem voor Petten onoplosbaar

Nucleair afvalprobleem voor Petten onoplosbaar

28 september 2016Uit een onderzoek van de NOS blijkt dat de problemen met het nucleaire afval van Petten nog groter zijn dan al werd gedacht. Het afvoeren van 1600 vaten kernafval naar de centrale opslag bij Covra (in Zeeland) is voor het nucleaire bedrijf NRG niet alleen onbetaalbaar, maar er zijn ook risico’s aan verbonden.

De NOS heeft zich verdiept in de problemen van Petten en meerdere (oud-)medewerkers gesproken. ‘Zij zijn zeer sceptisch over de haalbaarheid van het afvoeren. Menigeen denkt dat het beter zou zijn om het afval te laten liggen waar het ligt.’
Een aantal vaten is door corrosie aangetast en moet worden omgepakt. Bij zes vaten is dat niet gelukt. De directie van NRG stelt dat desondanks de opslag van vaten nog steeds veilig is.

Uit het bericht van de NOS
‘(…) De politiek besloot ruim dertig jaar geleden al dat de vaten centraal moeten worden opgeslagen, de locatie voor die centrale opvang is de Covra in Zeeland. Het in financieel problemen verkerende NRG heeft de operatie voor 100 miljoen euro in de boeken staan. Het bedrijf zegt nu tot de conclusie te zijn gekomen dat het onmogelijk is om het afval te vervoeren omdat de operatie financieel onhaalbaar is. Maar het probleem gaat verder dan de vraag wie wat moet betalen. Want ook als er meer geld uit Den Haag zou komen, kleeft er volgens NRG een “intrinsiek risico” aan het verplaatsen van het afval. (…)
De 1600 vaten kernafval zijn in de afgelopen decennia opgespaard. In een ver verleden was het juist de bedoeling dat het afval voor honderden jaren in de bodem bij Petten in Noord-Holland zou worden opgeborgen. Met dat doel is het afval in vaten gestopt, en onder de grond opgeslagen. (…)
Het is [inmddels] de bedoeling dat al het nucleaire afval in Nederland wordt vervoerd naar Zeeland, naar de Covra (de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval) in de gemeente Borssele. Hier wordt het voor honderd jaar boven de grond opgeslagen, in een speciaal daarvoor ontworpen gebouw. Daarna is de bedoeling dat het afval ergens ondergronds wordt opgeslagen; nog onbekend is welke locatie(s) daarvoor in aanmerking komen. (…)’

Een probleem is ook dat er in een deel van de vaten een ratjetoe aan afval zit. Volgens het documentatiecentrum kernenergie LAKA gaat het om bestraalde kadavers, hoog- en laagradioactief afval, pvc, schroeven en nog veel meer. Dit afval moet volgens LAKA voor de definitieve opslag eerst gesorteerd worden.

De NOS meldt dat volgens ‘bronnen’ nog deze week de Tweede Kamer wordt geïnformeerd over de problemen.

 

Bronnen
NOS, 27 september 2016: Reactor Petten: afvoer 1600 vaten kernafval onhaalbaar
Foto: still uit NOS-reportage

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.