‘Nucleaire sloopindustrie is een illusie’

29 april 2016Greenpeace zag het al voor zich: Zeeland sluit de kernreactor in Borssele en start met die ervaring een internationale ontmantelingsindustrie. Een illusie, stelt kernenergiedeskundige Wim Turkenburg vandaag in de PZC, de Duitsers hebben al veel meer ervaring.

Turkenburg in het bericht van PZC
‘(…) “In Duitsland waar al de helft van de 17 kerncentrales is ontmanteld en tot 2022 alle worden uitgeschakeld , is inmiddels zoveel kennis beschikbaar dat je daar nooit meer tegen op kunt concurreren. Ik snap dat Greenpeace de kerncentrale liever vandaag nog ziet sluiten, maar het ontwikkelen van een nucleaire sloopindustrie in Nederland lijkt me niet erg realistisch. Is er rond de sluiting en sloop van onze eerste kerncentrale in Dodewaard (gesloten in 1997, red.) een nucleaire ontmantelingsindustrie ontstaan? Nee dus” (…)’

Turkenburg reageert op een plan van Greenpeace, verwoord door Jorien de Lege, campaigner Kernenergie van Greenpeace Nederland. De strekking van dat plan: sluit de verlieslijdende kerncentrale in Borssele en gebruik de kennis om in het buitenland kerncentrales te ontmantelen. Er zijn er in de wereld nog 400 te sluiten, dus een flinke markt, aldus Greenpeace.

Bronnen
PZC, 29 april 2016: Energiedeskundige Wim Turkenburg: ‘Nucleaire sloop-industrie is illusie’
FluxEnergie, 28 april 2016: ‘Sluit kerncentrale Borssele en laat Zeeland wereldwijd specialist in ontmantelen worden’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.