Nul-op-de-Meter-woningen: De Stroomversnelling overweegt ermee te stoppen

Nul-op-de-Meter-woningen: De Stroomversnelling overweegt ermee te stoppen

20 oktober 2016Inmiddels overweegt De Stroomversnelling te stoppen met hun nul-op-de-meter woningen. Cobouw meldde dat zojuist. Het beleid van woonminister Blok is desastreus voor de ontwikkeling van nul-op-de-meter-woningen die net op gang begon te komen. Miljoeneninvesteringen dreigen niet meer te kunnen worden terugverdiend.

160518-LeenVanDijke
Leen van Dijke, voorzitter Stroomversnelling: ‘Corporaties en bouwers zijn heel erg boos op minister Blok’

Uit het bericht van Cobouw
‘(…) “We zitten midden in een innovatietraject, in die zin is de situatie desastreus”, licht Lex de Boer, secretaris van De Stroomversnelling en directeur-bestuurder van Lefier, toe. De Boer krijgt signalen dat bouwers denken aan stoppen met het doorontwikkelen van renovatieoplossingen. Ze hebben ruim drie jaar geïnvesteerd in all electric-woningen. Nu de energieprestatievergoeding (epv) ook voor huizen met gasaansluiting is toegestaan, hebben ze miljoenen euro’s geïnvesteerd die mogelijk niet terugverdiend kunnen worden.
Als de bouwers afhaken, kunnen de corporaties ook niet verder, waarschuwt De Boer. Volgens hem wordt er “gerommeld” met de energieprestatievergoeding. “Het is niet meer uit te leggen.”
Leen van Dijke, voorzitter van De Stroomversnelling, verwacht echter niet dat De Stroomversnelling opgeheven wordt. “Natuurlijk niet, dat zou wel bizar zijn.” Maar volgens hem zijn een aantal corporaties en bouwers van het eerste uur “heel erg boos” op minister Blok. Begrijpelijk, want de intentie van de energieprestatievergoeding is altijd non-fossiel geweest, zegt Van Dijke. Dus geen gas. (…)
“Zuur”, noemt Jan Willem van der Groep, initiator van De Stroomversnelling, het besluit van Blok om gas toe te staan in nul op de meter-huizen. Dat is volgens hem een te makkelijk weggegeven cadeautje. “Met enorme consequenties. Hij blaast het innovatieprogramma op.” Of dit het einde wordt van De Stroomversnelling? “Ik houd mijn hart vast.” (…)’

Bronnen
Cobouw, 20 oktober 2016: De Stroomversnelling overweegt te stoppen
Zie ook
FluxEnergie, 20 oktober 2016: Duurzame bouwers boos: ‘Minister Blok frustreert onwikkeling NOM-woningen’
FluxEnergie, 18 oktober 2016: Blok blijft erbij: ‘Energieprestatievergoeding ook voor woning met gas’
Foto: Stroomversnelling

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.