Prinses Alexia Windpark krijgt twee ‘batterijen’

12 juli 2016Nuon gaat windenergie opslaan bij de bron: het Prinses Alexia Windpark bij Zeewolde krijgt in 2017 twee ‘batterijen’. Op die manier kan het windpark ook bij minder wind energie leveren. Het worden daarmee de eerste windmolens met energieopslag, aldus Nuon.

Uit het persbericht van Nuon
‘(…) Als de elektriciteit die windmolens opwekken niet direct kan worden gebruikt, gaat de groene stroom verloren. Tegelijkertijd kan met windenergie bij relatieve windstilte niet altijd aan de energievraag worden voldaan.
Om dit probleem op te lossen, plaatst Nuon binnenkort bij het transformatorstation in het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde twee ‘batterijen’. De accu’s in groene zeecontainers zorgen ervoor dat energie die is geproduceerd tijdens ‘windpieken’ aan het stroomnet geleverd worden als er juist weinig wind waait. Met de introductie van batterijen in het windmolenpark in Zeewolde, geeft Nuon een nieuwe impuls aan de opslag van windenergie.

Wind in autoaccu’s
De batterijen in het Prinses Alexiapark hebben een totale capaciteit van drie megawatt en zijn auto accu’s. Dat is voldoende om 1.800 tot 2.200 huishoudens van stroom te voorzien. Op termijn breidt Nuon de capaciteit uit naar twaalf megawatt in 8 batterijen. “Het Prinses Alexia Windpark is hiervoor de ideale locatie: het park is al sinds de opening in 2011 het nationale windenergielaboratorium en experimenteert voortdurend met nieuwe vindingen”, zegt Gerben Epema, operationeel wind manager bij Nuon. “We kijken daarmee ook naar de toekomst. Want er komt nog veel meer windenergie in Nederland. Door nu al te experimenteren met deze vorm van opslag, kan later een groot deel van de stroomvraag met windenergie worden geleverd. Ook als het even minder hard waait.”

Optimaal gebruik van wind
De batterijen zullen rond maart 2017 worden geplaatst. De bedoeling is dat de accu’s vijftien tot twintig jaar mee kunnen. Epema: “We investeren in technologie die op korte termijn het rendement van windenergie vergroot én bijdraagt aan een lange termijn oplossing voor de transitie naar duurzame energie in Nederland.” Boudewijn Tjeertes, projectmanager voor dit project, vult aan: “vergelijk een auto die voortdurend gas geeft, remt, snel optrekt en weer afremt met een auto die constant tachtig kilometer per uur rijdt. Iedereen weet dat de laatste minder brandstof verbruikt en dus efficiënter is. Door een batterij bij het windpark te plaatsen zorgen we voor een optimale levering van duurzame stroom aan het stroomnet.” (…)’

Uit een bericht van de Gelderlander
‘(…) Nuon is sinds 2009 onderdeel van de Zweedse energiereus Vattenfall, die in Europa windmolens heeft staan met een totaal vermogen van 2250 megawatt. Dat moet tussen nu en 2020 toenemen tot minstens 4000 megawatt. In diezelfde periode wil Vattenfall 5 miljard euro investeren in duurzame energie. (…)’

Bronnen
Nuon, 12 juli 2016: Primeur: Prinses Alexia Windpark start met opslag van windenergie
De Gelderlander, 12 juli 2016: Nuon gaat windenergie opslaan in accu’s

Foto: Nuon

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.