Wiebes kent vergunning eerste subsidieloos windpark toe (foto Mischa Keijser/RVO)

Nuon mag eerste subsidieloos Nederlands windpark bouwen

Bekendmaking winnaar tender nieuwe windparken door minister Wiebes tijdens werkbezoek aan HSM offshore te Schiedam.

Nuon krijgt via dochter Chinook de bouw- en uitbatingsvergunning om het offshore windpark op kavels I en II van Hollandse Kust (zuid) te bouwen en uit te baten. Dit wordt het eerste Nederlandse windpark waarvoor geen subsidies worden uitgekeerd. Het moet in 2022 operationeel zijn.

Het windpark in de Noordzee, op 22 kilometer uit de kust, moet op termijn voldoende duurzame stroom produceren voor de behoefte van één miljoen huishoudens. Volgens het minister van economische zaken is het zelfs wereldwijd het eerste dat zonder subsidie tot stand komt. Maar Hans Timmers, voorzitter van de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) merkt op dat in Duitsland al eerder een subsidievrij windpark is gegund. “Dit zal echter pas drie jaar naar Hollandse Kust Zuid I en II in productie gaan, waardoor Nederland als eerste land ter wereld op zee subsidievrije windstroom gaat produceren,” voegt hij er wel aan toe.

Maar ook dan blijft het voorzichtig omspringen met de term “zonder subsidie.” Netbeheerder Tennet, een overheidsbedrijf, bouwt het stopcontact op zee en legt ook de aanlandingskabel. En het bodemonderzoek voor Hollandse Kust Zuid is betaald met overheidsgeld.

De afgelopen maanden zijn de ingediende aanvragen beoordeeld, waarbij het plan van de dochter van Nuon de hoogste score kreeg. Ook Innogy (het moederbedrijf boven Essent), Statoil en een consortium van Eneco, Van Oord en Mitsubishi hadden zich kandidaat gesteld.

Minister Eric Wiebes (economische zaken en klimaat, VVD) overhandigde maandag de vergunning aan Gunnar Groebler, vicepresident van Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon. De bewindsman deed dit bij zijn werkbezoek aan Ampelmann en HSM Offshore, twee toonaangevende Nederlandse bedrijven in windenergie op zee.

Kosten dalen

“Door innovatie en concurrentie wordt duurzame energie steeds goedkoper, en tot nu toe sneller dan verwacht. Door drastisch lagere kosten worden er inmiddels windparken gebouwd zonder subsidie,” stelt Wiebes. “Zo houden we de energietransitie betaalbaar.” Inclusief dit offshore windpark heeft Nederland nu ruim 60% van de in totaal 3.450 MW uit het Energieakkoord toegewezen aan marktpartijen. Die produceert een volume duurzame stroom vergelijkbaar met het verbruik van drie miljoen huishoudens.

Nuon en Shell bouwden in 2007 Nederlands eerste windpark op zee. Nuon/Vattenfall heeft in totaal 1,6 GW aan windparken gebouwd en daarnaast nog eens 6,5 GW aan windparken in de planning. Daarmee is Vattenfall qua marktaandeel de vierde eigenaar van offshore windparken in Europa, na Ørsted, E.On en Innogy. De andere windparken van Vattenfall liggen in Zweedse, Deense, Duitse en Britse wateren.

Tot 2023 wordt in de Nederlandse economische zone in de Noordzee gewerkt aan de bouw van vijf windparken die, de bestaande windparken inbegrepen, samen een vermogen zullen hebben van ruim 4.500 MW hebben en daarmee behoren tot de grootste ter wereld.

In 2016 won Ørsted de vergunning voor de kavels I en II van windpark Borssele en een consortium bestaande uit Eneco, Diamond Generating Europe, Shell en Van Oord die voor de kavels III en IV. De openstellingen van de volgende twee vergunningsprocedures staan gepland 2018 en 2019.

Volgende toewijzing op komst

In januari liep de vergunningsprocedure voor de ontwikkeling van kavel V van het windenergiepark Borssele. Dit is een kavel waar innovatie en het testen van nieuwe technologie centraal staat. De winnaar van dit kavel wordt uiterlijk in april dit jaar bekend gemaakt.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

2 reacties op “Nuon mag eerste subsidieloos Nederlands windpark bouwen”

Eddy Vrolijks|22.09.18|18:55

Ik ben een fervent voorstander van windenergie, ik probeer mee te denken hoe we onze energieproductie kunnen vereenvoudigen met het maximale effect. Ik heb echter een fantastisch idee hoe de windenergieproductie/opbrengst is te verhogen met 60% en wel zodanig dat de hoge innovatie- en investeringskosten snel terug gewonnen kunnen worden. Dit idee is gewoon logisch.U kunt contact opnemen met E.J.Vrolijks (oud architect) Wolfhezerweg 28, 6874AE Wolfheze (tel. 0264821107 of 0614800494 na 14.oo uur)

Eddy Vrolijks|20.04.19|01:09

Graag had ik op mijn bericht een reactie gehad, dat lijkt mij toch wel enigszins beleefd. Graag had ik met u een afspraakje gehad om mijn plan toe te lichten. Ik ben daartoe alsnog bereid. Wij gunnen Nuon de realisering van de (niet gesubsidieerde) plannen. Ik wil U een groter rendement aanbieden waarmee U de concurrentie ver achter U laat. Maar ja als U niet eens wilt luisteren dan gaat mijn plan misschien wél naar de concurrentie. Dus zegt (mailt) U het maar of bel me. Groet E.J.Vrolijks

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.