Nuon: ‘Nee hoor, centrale moet veel meer opleveren. Marktwaarde is € 250 mln’

Nuon: ‘Nee hoor, centrale moet veel meer opleveren. Marktwaarde is € 250 mln’

27 maart 2017Nuon heeft zojuist een persbericht doen uitgaan met de mededeling dat de marktwaarde van de kolencentrale € 250 mln is. Het eerder genoemde bedrag sloeg alleen op een goede regeling voor het personeel. Nuon wil nu een gesprek met de Rijksoverheid over de verkoop/sluiting van de centrale.

Uit het persbericht van Nuon
‘(…) De afgelopen dagen heeft Nuon verschillende biedingen ontvangen voor de Hemweg 8 kolencentrale in Amsterdam. Naar aanleiding hiervan wil Nuon opnieuw in gesprek met de Rijksoverheid over vroegtijdige sluiting van de centrale.
In geval van sluiting van Hemweg 8 is Nuon bereid om af te zien van toekomstige inkomsten na 2020.  Cruciaal is een goede regeling voor het personeel. Verkoop is echter ook een reële optie. De marktwaarde van de Hemweg kolencentrale wordt geschat op € 250 miljoen euro.
Alexander van Ofwegen, directeur Productie Nuon: ”De toekomst van de Hemweg is een zeer serieuze aangelegenheid voor ons. Wij zien een groeiende maatschappelijke steun voor het vervroegd sluiten van de centrale. Wij gaan graag samen met de gemeente Amsterdam in gesprek om te begrijpen wat hun beweegredenen zijn om ook te bieden. Een stuntbod van 1 miljoen euro van diverse partijen staat in geen verhouding tot de marktwaarde van deze centrale van 250 miljoen euro. De Hemweg 8 voldoet aan alle milieueisen, behoort tot de meest moderne van Europa en is winstgevend. In geval van sluiting zijn wij bereid af te zien van gemiste inkomsten na 2020. Als we vroegtijdig zouden sluiten dan schatten wij in dat voor het personeel en ontmanteling alleen al zo’n 55 miljoen euro nodig is. Los van sluiting, is een verkoop ook een optie.”
Nuon wil samen met de gemeente Amsterdam een oproep doen aan de toekomstige coalitiepartijen om te komen tot een afspraak voor een vervroegde sluiting van de Hemweg 8 vanaf 2020.
Nuon heeft van het begin van de uitfaseringsdiscussie aangegeven dat een vroegtijdige sluiting van onze laatste kolencentrale Hemweg 8 aansluit bij onze duurzaamheidsambities. Zo heeft moederbedrijf Vattenfall aangegeven binnen één generatie toe te willen naar een klimaatneutrale energievoorziening. (…)’

Bronnen
Nuon, persbericht, 27 maart 2017: Nuon: gesprek met Rijksoverheid nodig over Hemweg
Zie ook
FluxEnergie, 27 maart 2017: Nuon wil 40 miljoen voor Amsterdamse kolencentrale, plus minstens 10 miljoen voor ontmanteling
FluxEnergie, 27 maart 2017: Wie koopt de Amsterdamse kolencentrale? En wat wordt het dan?
Foto: Groot onderhoud in 2014 aan de Hemweg8-centrale. Klimmers inspecteren de branders van verbrandingsketel waar de steenkolen worden verbrand wanneer de centrale in bedrijf is. (Foto: Nuon/Jorrit Lousberg)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.