160705-Magnum

Nuon neemt black-start van het noorden in gebruik

Black-start van het Noorden. Het klinkt als een aflevering van Game of Thrones. Maar in werkelijkheid is het een nieuw deel van de Magnum elektriciteitscentrale in Eemshaven, die alleen in noodgevallen zal worden opgestart.

Nuon nam deze installatie in april in gebruik. Het energiebedrijf had ze opgetrokken in opdracht van transportnetbeheerder Tennet. Ze moet ervoor zorgen dat het hoogspanningsnet snel weer onder spanning komt na een eventuele black-out situatie waarbij Nederland tijdelijk geen elektriciteit heeft.

Conform Europese afspraken –de netten van diverse landen zijn met elkaar verbonden – moet voorbereid zijn op een dergelijke situatie. Een black-startcentrale is een herstelvoorziening, die zo snel mogelijk na afroep door Tennet moet kunnen draaien, om vervolgens minimaal 24 uur beschikbaar te blijven.

In een black-out situatie is een herstelvoorziening nodig om het net weer onder spanning te brengen. De elektriciteitscentrales in Nederland zullen opnieuw moeten worden opgestart. Hierbij zorgt een black-start generator voor elektriciteit om één van de eenheden van de Magnum-centrale op te starten, waarmee vervolgens weer andere centrales kunnen worden gestart. De black-start generator ‘zwengelt’ als startmotor de centrale weer aan en daarmee de rest van het elektriciteitsnet. Tennet heeft, netjes verdeeld over het noorden, midden en zuiden van Nederland drie soortgelijke faciliteiten. De tweede dergelijke centrale, eveneens uitgebaat door Nuon, staat in Utrecht. Enecogen bouwt de derde centrale voor dit doel in Rotterdam Europoort.

De bouw van de black-start faciliteit bij de Magnum-centrale van Nuon startte begin 2017. De herstelvoorziening bestaat uit een dieselnoodstroomaggregaat en een gasturbinegenerator. Ze omvat daarenboven twee van de drie eenheden van de Magnum-centrale. Opvallend is dat er geen volledig nieuwe installatie is gebouwd, maar dat Nuon een bestaande gasturbine uit Almere heeft verhuisd naar Eemshaven.

Almere kan turbine missen

In Almere worden de warmtekrachtcentrales verwijderd, omdat ze niet meer nodig zijn voor de productie van warmte na het aanleggen van de 8,5 kilometer lange warmteleiding vanuit de Nuon-centrales in Diemen naar Almere, onder het IJmeer, en door de opening van het warmteoverdrachtstation in Almere in 2012. Eén van de twee intussen reeds gedemonteerde gasturbines is overgebracht naar Eemshaven.

De Magnum-centrale is volop in ontwikkeling. Zo onderzoeken Nuon, Gasunie, Statoil en Mitsubishi de mogelijkheden om in de gascentrale waterstof te gebruiken om zo CO2-vrij elektriciteit te kunnen opwekken. Deze zomer gaat in Eemshaven ook de bouw van start van een zonnecentrale met een vermogen van ongeveer 5 MW, waarin klanten van Nuon kunnen participeren.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.