Nuon wil 40 miljoen voor Amsterdamse kolencentrale, plus minstens 10 miljoen voor ontmanteling

Nuon wil 40 miljoen voor Amsterdamse kolencentrale, plus minstens 10 miljoen voor ontmanteling

27 maart 2017Nuon heeft vanmorgen via BNR laten weten dat het voor de Amsterdamse kolencentrale 40 miljoen euro wil hebben. Dat bedrag zou nodig zijn voor een ‘goed sociaal plan’ voor de medewerkers.

De FNV reageerde meteen en is ‘blij’ met de cijfers.
Uit een persbericht van de FNV
‘(…) FNV-bestuurder Ruud Cornelisse is blij dat Nuon eindelijk zelf met cijfers voor de verkoop van de Centrale Hemweg is gekomen. ‘Het is een hele tijd onduidelijk geweest aan welk bedrag Nuon zelf dacht. Vanochtend zei Nuon-directeur Alexander van Ofwegen op de radio bij BNR dat er 40 miljoen euro nodig is voor een goed sociaal plan. Mooi dat nu helder is waar Nuon aan denkt. We praten graag hierover verder. Ons uitgangspunt is dat de medewerkers niet de dupe worden van de verkoop van de Centrale Hemweg.’

De 40 miljoen die Nuon zelf aangeeft (exclusief de 10 á 15 miljoen die nodig is om de centrale te ontmantelen), staat in schril contrast met de twee miljoen die energiebedrijf Vandebron en de gemeente Amsterdam hebben geboden.

Over dit bod zegt Cornelisse: ‘Dit bedrag dekt bij lange na niet de kosten voor een goed sociaal plan, de kosten voor de WW-uitkeringen of de kosten van het pensioengat van de medewerkers. De FNV is niet tegen verkoop van de Centrale Hemweg. Maar nogmaals, de 230 medewerkers mogen hier niet de dupe van worden.’ (…)’

Vandebron: ‘Ons bod is serieus, we gaan ermee door’

Uit een bericht van BNR
‘(…) Het bod van duurzaam energiebedrijf Vandebron op de Amsterdamse kolencentrale aan de Hemweg is serieus en het bedrijf wil ermee door.
Dat zegt Matthijs Guichelaar, een van de oprichters van Vandebron, op BNR. De duurzame energieleverancier Vandebron had Nuon 1 miljoen euro geboden voor de Hemwegcentrale, om deze te sluiten en een andere bestemming te geven. Later kondigde de gemeente Amsterdam aan dit bod te willen verdubbelen.

Nuon wees het bod af. Volgens Alexander van Ofwegen, Nuon-directeur van de Hemwegcentrale, kost een sociaal plan alleen al 40 miljoen euro en de ontmanteling van de centrale 10 tot 15 miljoen.
‘Ik denk dat meneer Van Ofwegen onze aanbieding niet helemaal goed heeft gelezen’, zegt Guichelaar, die uitlegt dat de ontmantelingskosten bij het bod waren inbegrepen.

‘Onderhandelingen nu echt gestart’
Dan blijft er nog een gat van 40 miljoen over. ‘We gaan ons best doen om in ieder geval op een bedrag uit te komen waarvan wij met elkaar zeggen: we zijn eruit’, zegt Guichelaar. ‘Of dat 40 miljoen is, dat durf ik niet te zeggen, dat onderzoeken wij.’ Amsterdam meldde vanochtend op BNR dat het niet met een hoger bod komt. Guichelaar: ‘Dat is een keus van de gemeente Amsterdam, maar wij zijn niet alleen afhankelijk van de gemeente Amsterdam. Er zijn een hele hoop partijen die vinden dat die centrale gesloten moet worden. En we zijn er pas net mee begonnen. Zoals wij zeggen: de onderhandelingen zijn nu echt gestart.’ (…)’

Bronnen
FNV, 27 maart 2017: FNV: Blij dat Nuon eindelijk met cijfers komt
BNR, 27 maart 2017: Vandebron vastberaden: Nuon-centrale moet dicht’
Zie ook
FluxEnergie, 27 maart 2017: Wie koopt de Amsterdamse kolencentrale? En wat wordt het dan?
Foto: Nuon

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.