foto: Nuon

Nuon wil met hogere rente klanten naar zonnepark Velsen lokken

Nuon heeft zijn obligatielening voor de financiering van een nieuw zonnepark in Velsen opnieuw in de markt gezet. Na afloop van de aanvankelijke inschrijvingsperiode bleek immers dat slechts voor een zesde van het verhoopte kapitaal was ingetekend.

Bij de eerste oproep had Nuon een vaste rente van 1,5% per jaar geboden, met als mogelijk toemaatje een variabel percentage van 2%. Dat kon blijkbaar weinig privé-investeerders bekoren.

Nu biedt Nuon een variabele rente van 2,5% op het ingebrachte kapitaal van minstens 250 euro per deelnemer aan. Nuon-klanten krijgen daarbovenop 2,5% als vaste rente. Daardoor kan hun rendement oplopen tot 5%. Daarmee wil Nuon duidelijk nieuwe klanten aantrekken en bestaande klanten steviger aan zich binden.

De voorbije week deed het energiebedrijf hierover nogal geheimzinnig. “We wilden eerst de mensen die al hadden ingetekend op de eerste oproep de gelegenheid geven om te kiezen om al dan deel te nemen aan het gewijzigde aanbod,” verklaart woordvoerder Oene van der Wal.

Voor welk totaalbedrag de klanten van Nuon en andere investeerders ook intekenen speelt geen rol voor de bouw van het zonnepark met 7.300 panelen en een piekvermogen van 2,3 MWp. De investeringsbeslissing van Nuon zelf is al gevallen. Het financiert zelf ongeveer de helft van het nodige kapitaal en zal ook bijpassen mocht de obligatie onvoldoende intekenaars vinden.

Eerste intekenaars, eerste keuze

De oorspronkelijke intekenaars kregen vanaf vorige week donderdag als eersten de kans om in te tekenen onder de nieuwe voorwaarden. Maandagavond hadden ze ingetekend voor 86.500 euro van de in totaal 986.000 euro die Nuon wil ophalen. Vanaf dinsdag kunnen andere gegadigden zich inschrijven. De inschrijfperiode loopt tot 4 juni. Als ze meer kapitaal inbrengen dan Nuon wil ophalen worden de obligaties toegewezen volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt.’

Nuon heeft zich voorgenomen ook andere zonneparken –zoals Eemshaven en Amsterdam-Hemweg– open te stellen voor kapitalisering door particuliere beleggers. Mocht de nieuwe lening voor Velsen echter te weinig gegadigden aantrekken, dan zel het deze manier van financiering wel in vraag stellen.

“De hogere rente maakt dat de business case voor Nuon zelf krapper wordt,” geeft Van der Wal doe. “Maar we vinden het belangrijker onze klanten dichter bij het bedrijf te betrekken.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.