foto: Nuon

Nuon zoekt zon in Velsen en spaarcenten in heel Nederland

Vanaf mei bouwt Nuon in Velsen een zonnepark met 7.300 panelen, goed voor een piekvermogen van 2,3 MW. Dat kan het verbruik van ongeveer 700 huishoudens dekken. Het nodige geld hiervoor zoekt Nuon gedeeltelijk bij de spaarders, niet noodzakelijk alleen eigen klanten.

Belangstellenden die hun spaargeld in zonne-energie willen investeren kunnen geen mede-eigenaar worden van het zonnepark, maar wel intekenen op een obligatielening. Die levert hen vijf jaar lang een rente van minstens 1,5 % op. Die 1,5% is een vaste rente, een eventuele extra vergoeding is afhankelijk van de verkoop van de in Velsen opgewekte stroom. Nuon schat dat ze ongeveer 2,0% kan bedragen. Na vijf jaar krijgen de spaarders hun inleg terugbetaald. De minimum inleg bedraagt 250 euro, het plafond per spaarder is 2.000 euro.

Meer ambities

In totaal hoopt Nuon via de website Duurzaam Investeren op deze manier 986.000 euro ophalen, 49% van het hele investeringsbedrag. Daardoor blijft het onder de radar van toezicht door de Autoriteit Financiële Markten.

Nu koestert het plannen om in de toekomst vergelijkbare financieringsmethoden te gebruiken voor zonneparken in Eemshaven en Amsterdam. Precedenten waren de plaatsing van zonnepanelen op het dak van het hoofdkantoor in Amsterdam en op de kolencentrale Hemweg. Toen konden echter alleen eigen medewerkers intekenen. Velsen is zowel voor Nuon als voor moederbedrijf Vattenfall het eerste zonnepark dat voor zijn financiering het brede publiek aanspreekt.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.