Obama schrapt plannen voor nieuwe boringen voor Atlantische kust

Obama schrapt plannen voor nieuwe boringen voor Atlantische kust

16 maart 2016De regering Obama gaat toch geen nieuwe boringen naar gas en olie toestaan voor de Amerikaanse Atlantische kust. Dat staat in het laatste concept van de ‘offshore drilling proposal’ die de regering Obama dinsdag publiek maakte.

In januari 2015 riep de regering nog kritiek over zich af van kustbewoner, vissers, toeristische industrie en milieuorganisaties, toen het bekend maakte dat tussen 2017 en 2022 in grote delen van het Atlantische gebied naar olie geboord mocht worden, aldus de Financial Times. Nu trekt Obama, die als ‘groene president’ de geschiedenis in wil gaan, het plan om de boringen toe te staan weer terug. Deze keer met grote kritiek van de olie-industrie.

Uit een bericht van NRC Next
‘(…) Minister Jewell van Binnenlandse Zaken zei dinsdag dat het besluit de Atlantische Oceaan “beschermt, voor toekomstige generaties”.
Volgens het Witte Huis hebben de ontwikkelingen op de energiemarkt een rol gespeeld bij de beslissing. Ook waren er bezwaren van het ministerie van Defensie en is gekeken naar de (economische) belangen van de lokale bevolking. (…)’

Ook is het besluit niet los te zien van de campagne in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarin de Republikeinen ervoor pleiten de olie- en gaswinning juist op te schroeven, aldus de New York Times.

Milieuorganisaties verwelkomen het besluit om niet meer te boren voor de Atlantische kust. Zij vreesden onder meer milieuschade door de boringen en eventuele rampen en pleiten voor de inzet van hernieuwbare energie. De olie-industrie is minder te spreken over de ommezwaai van de regering Obama. Het American Petroleum Institute vindt dat de overheid toegeeft aan extremisten, aldus de Financial Times. Zij zien een grote potentiële reservevoorraad onbruikbaar worden.

Uit een bericht van de New York Times
‘(…) The Interior Department estimates there are 3.3 billion barrels of recoverable oil on the Atlantic’s outer continental shelf and 31.3 trillion cubic feet of natural gas. Energy industry experts say the reserves may be far greater. (…)’

De mogelijkheid om te boren in het Arctisch gebied blijft nog wel een beetje open.

Uit een bericht van de Guardian
‘(…) Jewell left open a small possibility for future drilling in the Arctic, saying officials would still consider leases at three locations within the Chukchi and Beaufort seas, and Cook inlet. (…)’

Bronnen
NRC Next, 16 maart 2016: Obama schrapt plan voor winning van meer olie en gas in de Atlantische Oceaan (via Blendle)
Nu.nl, 16 maart 2016: ‘Obama ziet af van olieboringen in Atlantische Oceaan’
Financial Times, 15 maart 2016: Obama axes plan for oil drilling on US Atlantic coast
350.org, 15 maart 2016: Breaking: U.S. Offshore Drilling Plan Just Released
The Guardian, 15 maart 2016: Obama bans oil drilling along Atlantic seaboard
New York Times, 14 maart 2016: Obama Reverses Course on Drilling Off Southeast Coast

Foto: Protest tegen boringen in de Atlantische Oceaan (Popular Resistance)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.