Officiële opening Windpark Gemini

9 mei 2017Het was gisteren in Eemshaven een opmerkelijke feestelijkheid: de opening van een windpark met 150 windmolens dat helemaal niet te zien was. Maar in een koepeltent werd rondom een 360 graden video vertoond, zodat de genodigden zich toch even temidden van de windmolens konden wanen, 85 kilometer verderop in de Noordzee.

Uit het persbericht van Gemini
‘(…) Het mega-windpark, één van de grootste windparken ter wereld, voegt 600MW toe aan de duurzame energie productiecapaciteit van Nederland. “We hebben het windpark binnen de geplande tijd, binnen het beschikbare budget en op een veilige manier gebouwd. Vanaf nu produceert Gemini ieder jaar 2,6 TWh aan duurzame energie en vermindert het de CO₂ uitstoot met 1,25 miljoen ton. Er worden 75-100 nieuwe banen gecreëerd. Daarmee levert Gemini een belangrijk bijdrage aan de verduurzaming van Nederland,” aldus Matthias Haag, algemeen directeur van Gemini. (…)
Het beheer en het onderhoud van het windpark worden vanuit Eemshaven aangestuurd. Dit biedt jaarlijks werk aan 75-100 personen. De bouw heeft de afgelopen 2,5 jaar werk opgeleverd voor 500 personen per jaar. De bouw is voorspoedig verlopen. De start was in mei 2014, en in augustus 2016 was de laatste turbine geplaatst. Hoofdaannemers Van Oord and Siemens waren verantwoordelijk voor de bouw.

Gemini zal de komende decennia voorzien in de energiebehoefte van 1,5 miljoen consumenten. Dit komt overeen met de energiebehoefte van de inwoners van de drie Noordelijke provincies bij elkaar. De afname van de CO₂ uitstoot is vergelijkbaar met de uitstoot van 50 duizend personenauto’s die elk 25.000 kilometer per jaar rijden.
Gemini ligt ver weg in de Noordzee, achter de horizon, op 85 kilometer boven de Groningse kust. Het windpark is niet zichtbaar vanaf de Groningse kust of vanaf de Waddeneilanden. Op deze locatie worden de hoogste en meest constante windsnelheden bereikt in de Noordzee. De gemiddelde windsnelheid is 36 km per uur.

Gemini is één van de grootste en meest productieve windparken ter wereld. Het beslaat een oppervlak van 68 vierkante kilometer. Hier staan 150 Siemens windturbines met een capaciteit van 4.0MW en twee offshore hoogspanningssubstations, die elk met een exportkabel van 110 km lengte zijn verbonden met het landstation in Eemshaven, dat de elektriciteit omzet naar 380kV, waarna deze doorgaat naar de centrale van TenneT.

Het windpark markeert een keerpunt in het denken over windenergie. De schaalgrootte stimuleerde de omslag naar grootschalige industriële bouw van offshore windparken en leverde een bijdrage aan een significante prijsdaling van duurzame energie. Het bouwen van windparken is efficiënter en kosteneffectiever dan ooit tevoren.
Vier bedrijven hebben hun krachten gebundeld om Gemini mogelijk te maken: Northland Power (belang van 60%), Siemens (20%), Van Oord (10%) en HVC (10%). De bouw van het windpark vergde een investering van 2,8 miljard Euro. Het project is gefinancierd door 25 banken, uit Azië, Australië, Europa, en Noord-Amerika. Gemini is het grootste offshore windpark dat op projectbasis is gefinancierd. (…)’

Bronnen
Gemini, 8 mei 2017: Offshore Windpark Gemini officieel geopend – Gemini markeert keerpunt in offshore wind (tevens link naar 360 graden video)
Zie ook
FluxEnergie, 3 mei 2017: Windpark Gemini wordt maandag officieel geopend, eerder van verwacht
Foto: Windpark Gemini

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.