foto: Engie Fabricom

Offshore hoogspanningsstation Norther via de Schelde naar de Noordzee

hoogspanningsstation Norther

Vandaag is het offshore hoogspanningsstation (OHVS) voor windpark Norther (OHVS) vanaf de werf van Engie Fabricom in Hoboken uitgevaren richting Noordzee.

Voor de werf in Hoboken (Antwerpen) is het al het 22ste er gebouwde hoogspanningsstation. Engie Fabricom werkte hiervoor samen met Smulders en CG. Met zijn 32 meter lang en 21 meter hoog, zijn 1.300 ton en zijn transformatiecapaciteit van 410 MV, is het OHVS-station van Norther het meest compacte offshore transformatorstation ooit gebouwd in Hoboken. Op deze site werden ook onderstations gebouwd voor andere windparken in het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland en Nederland.

Het OHVS vormt de schakel tussen de individuele windturbines. Het hoogspanningsstations converteert de spanning van de geproduceerde energie van 33 kV naar 220 kV en transporteert ze via een exportkabel naar het transmissienetwerk op land.

Engie Fabricom stond in voor de engineering, aankoop, bouw en ingebruikname van het station. Het installeert de lagespanningsapparatuur en transporteert en installeert het station. Smulders is verantwoordelijk voor de stalen structuur van het station en de fundamenten van het transitiestuk. CG zorgde voor het design, de productie, de installatie en de ingebruikname van de systemen in hoog- en middelspanning, met name van de veiligheidssystemen en van de controle van het platform.

Het offshore windpark zelf is een project van het Waalse overheidsbedrijf Elicio (50%) en Boreas (50%), zelf een 50/50 joint-venture tussen Mitsubishi-dochter Diamond Generating Europe en Eneco. Vestas levert de windturbines. Norther zal 44 turbines tellen, samen goed voor een vermogen van bijna 370 MW. Daardoor wordt Norther het belangrijkste windpark in de Belgische economische belangenzone in de Noordzee.

Het Nederlandse bedrijf Van Oord verzorgt het design, de engineering, de levering en de ingebruikname van de fundamenten van de windturbines en de elektrische infrastructuur (OHVS en bekabeling) en zal verantwoordelijk zijn voor de transport van de windturbines.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.