Offshore windpark Luchterduinen produceert eerste energie

23 mei 2015 – Het nieuwe offshore windmolenpark Luchterduinen produceert de eerste stroom. De eerste 240-uurs testfase van het park was succesvol, meldt Eneco. 

Het derde offshore windpark in Nederland heeft nu 30 windturbines. Dat moeten er 43 worden.

Uit het bericht van Eneco
‘(…) Dat betekent dat het windpark nu groene stroom levert aan het Nederlandse net. De installatie van de windturbines verloopt voorspoedig. Op dit moment wordt door transport- en installatieschip ‘Aeolus’ van Van Oord de 31e turbine geplaatst.
Iedere molen bestaat uit vijf delen: een toren van 4,5 meter doorsnede; de gondel van 165 ton en drie rotorbladen. Per keer kan het schip alle onderdelen voor acht complete molens meenemen. Dat is de afgelopen weken al drie keer gebeurd. Op dit moment is de Aeolus bezig met de vierde lading.
De elektriciteit komt via een 25 kilometer lange in de zeebodem begraven kabel aan land bij Noordwijk en gaat vervolgens 8 kilometer onder de grond verder tot aan het hoogspanningsstation van TenneT in Sassenheim. Afhankelijk van het weer, is de verwachting dat het windpark in augustus volledig operationeel kan zijn.
Energiebedrijf Eneco ontwikkelt samen met Mitsubishi Corporation op 23 km uit de kust ter hoogte van Noordwijk en Zandvoort, windpark Eneco Luchterduinen. De 43 windturbines zullen voor bijna 150.000 huishoudens groene stroom opwekken. (…)’

Bronnen
Eneco, 22 mei 2015: Nieuw Nederlandse windpark op zee wekt eerste stroom op
Groene Courant, 22 mei 2015: Offshore windpark Luchterduinen produceert eerste stroom

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.