Tien grote olie- en gasbedrijven in actie voor klimaat

151008 Penn Energy CCS Peterhead UK Shell

8 oktober 2015Tien grote olie- en gasbedrijven komen met een gezamenlijk plan voor de strijd tegen klimaatverandering. Ze zetten in op een stop op affakkelen van gas en op CO2-opslag.

De bedrijven komen, onder druk van actievoerders die oproepen geld uit fossiele energiebedrijven terug te trekken, met een plan om energie te leveren met minder uitstoot van broeikasgassen. Shell doet mee, en ook BP, BG Group, Total, Eni, Statoil, Repsol, Aramco en Pemex. Reliance Industries doet waarschijnlijk ook mee, aldus de Financial Times. Met het plan willen de oliebedrijven invloed uitoefenen op de klimaatonderhandelingen in Parijs eind dit jaar.

Een van de maatregelen in het voorstel is dat de oliebedrijven gaan stoppen met het affakkelen van gas dat vrij komt bij olie- en gaswinning. Daarbij komt veel CO2 vrij. Ook willen de deelnemers gaan samenwerken bij de ontwikkeling van het afvangen en opslaan van CO2 (Carbon Capture and Storage, CCS).

Het initiatief voor het klimaatplan volgt op een voorstel in mei van zes Europese oliereuzen aan de Verenigde Naties om mee te denken over over maatregelen tegen klimaatverandering.

Uit een bericht van de Financial Times
‘(…) The six chief executives published a letter in the Financial Times in which they sought direct talks with governments on creating a global carbon pricing system. (…)’

Bij beide initiatieven zijn geen Amerikaanse oliebedrijven aangesloten. Chevron-baas John Watson vindt een prijs op CO2 ‘onwerkbaar’. Exxon zegt geen nee, maar ziet een prijs op CO2 anders dan Shell.

Uit een bericht van de Wall Street Journal
‘(…) Rex Tillerson, CEO of U.S.-based Exxon, said Wednesday that innovation, free markets and competition were the best tools for curbing emissions. (…) Mr. Tillerson said he would accept a carbon tax if it was “revenue neutral,” which, according to Exxon’s website, means it would be “offset by tax reductions in other areas.” (…)’

Tillerson deed zijn uitspraken op de Oil & Money Conference in Londen. Op diezelfde conferentie sprak ook Shell-baas Ben van Beurden.

Uit een bericht van Utilities
‘(…) Door een prijs te zetten op vervuilende fossiele brandstoffen wordt het volgens de CEO aantrekkelijker om in hernieuwbare energie en innovaties te investeren. Daarnaast is gas volgens Van Beurden cruciaal voor een koolstofarme toekomst. “Een overschakeling van kolen naar gas in elektriciteitscentrales verbetert de luchtkwaliteit vandaag en helpt zorgen voor een duurzaam energiesysteem morgen, samen met hernieuwbare energie.” (…)’

Bronnen
Financial Times, 7 oktober 2015: Oil and gas groups join forces to back cleaner energy (registratie)
Financial Times, 31 mei 2015: European energy groups seek UN backing for carbon pricing system (registratie)
Wall Street Journal, 7 oktober 2015: Oil CEOs Differ on Carbon Strategy, Highlighting Industry Divide (via Blendle)
Utilities, 6 oktober 2015: Shell: ‘Energietransitie grotere uitdaging dan lage olieprijs’

Foto: CCS-project in Peterhead, Groot-Brittannië van Shell en SSE (PennEnergy)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.