‘Olie- en gasbedrijven veroorzaken een nieuwe financiële ramp’

‘Olie- en gasbedrijven veroorzaken een nieuwe financiële ramp’

12 augustus 2016 – Olie- en gasbedrijven zullen een nieuwe financiële ramp veroorzaken doordat ze blijven investeren in het zoeken naar nieuwe reserves in plaats van het zoeken naar nieuwe energie. Aldus Mark van Baal, oprichter van Follow This dat via het kopen van aandelen Shell wil bewegen een duurzaam energiebedrijf te worden.

Mark van Baal maakt zich zorgen over de ‘financiële oliecrisis’ en schrijft daarover in een opiniebijdrage in Het Parool.

160421-VanBaal
Mark van Baal (Follow This): ‘Er is zo een financiële ramp in de maak’

Uit de opiniebijdrage
‘(…) Pensioenfondsen en andere vermogensbeheerders, die voor vele miljarden eigenaar zijn van olie- en gasbedrijven (…) laten olie- en gasbedrijven miljarden investeren in het zoeken en ontwikkelen van nieuwe olie- en gasreserves, die pas over vijftien jaar kunnen worden gewonnen. (…)
Tijdens de klimaatconferentie in Parijs tekenden bijna tweehonderd landen voor het twee-graden-Celsiusscenario als de uiterste grens om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.
De Britse denktank van bankiers Carbon Tracker maakte de volgende rekensom: om binnen twee graden te blijven mogen we nog 900 Gigaton CO2 in de atmosfeer pompen. Als we alle fossiele reserves op de balansen van energiebedrijven verbranden, levert dat 3.000 Gigaton CO2 op, meer dan drie keer zoveel!

Stranded assets
Conclusie: wanneer overheden de daad bij het woord voegen moet twee derde van deze reserves in de grond blijven. In het jargon van de Britse bankiers: 70 procent van de olie- en gasreserves dreigen stranded assets (waardeloze bezittingen) te worden.
Maar wat doen olie- en gasbedrijven? Ze blijven investeren in het zoeken naar meer olie- en gasreserves, in potentiële stranded assets. Er is zo een financiële ramp in de maak die de internetbubbel en de bankencrisis kan overtreffen. Het wordt tijd dat grote beleggers hun energiebedrijven laten stoppen met het zoeken naar fossiele brandstoffen en laten zoeken naar nieuwe duurzame businessmodellen. (…)’

Bronnen
Het Parool, 11 augustus 2016: Stop de financiële oliecrisis (via Blendle)
Foto: twee Shell-boorplatforms in de Golf van Mexico (foto Shell)
Foto Van Baal: Twitter

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.