Olie- en gaswinning enige Nederlandse bedrijfstak die zwaar in mineur is

Olie- en gaswinning enige Nederlandse bedrijfstak die zwaar in mineur is

16 augustus 2016Het CBS meldt dat het ondernemersvertrouwen in alle Nederlandse bedrijfstakken aanhoudend positief is gestemd. Er is echter één forse uitzondering: de bedrijfstak ‘delfstoffenwinning’ is zwaar in mineur.

Uit het bericht van het CBS
‘(…) Het ondernemersvertrouwen is ook aan het begin van het derde kwartaal positief. De stemmingsindicator van ondernemend Nederland is nu meer dan tweeënhalf jaar positief. Ondernemers in de groothandel en bouwsector hebben het meeste vertrouwen in de economische ontwikkelingen. In de delfstoffenwinning daarentegen is de stemming sterk negatief. Dat melden CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW.
Het ondernemersvertrouwen komt aan het begin van het derde kwartaal uit op 7,9. (…)In de delfstoffenwinning overheerst juist een negatief sentiment. Het ondernemersvertrouwen bereikt met -20,1 de laagste waarde sinds 2009. Over zowel de toekomstige productie, de orderpositie als het economisch klimaat zijn de ondernemers negatief gestemd. (…)’

Het vertrouwen van de ondernemers in de olie- en gaswinning is met name dit jaar gekelderd. In de tweede helft van het vorig jaar zat het zelfs nog een beetje ‘in de plus’.

160816-Ondernemersvertrouwen

De bedrijfstak ‘Delfstoffenwinning’ omvat met name de winning van aardgas en olie (maar niet de verwerking daarvan). De olie- en gaswinning is naar omzet gemeten zo’n 90% van de bedrijfstak Delfstoffenwinning.

Bronnen
CBS, 16 augustus 2016: Ondernemers aanhoudend positief gestemd
Statline CBS, Ondernemersvertrouwen
Statline CBS, Delfstoffenwinning
Foto FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.