Olie heeft haar glans verloren

31 januari 2015 – Olie is minder belangrijk geworden, ook met duurzame energie moet je zuinig omspringen en schaliegas is zo gek nog niet. Aldus energiedeskundige Coby van der Linde in Trouw. 

Trouw interviewde Coby van der Linde, directeur van het Clingendael International Energy Programme en parttime hoogleraar geopolitiek en energiemanagement aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij concludeert dat olie minder belangrijk wordt, met name in de elektriciteitsopwekking. De OPEC kan niet meer zomaar de productie vergroten of verkleinen en olielanden zetten ook in op alternatieve vormen van energie.

Uit het bericht in Trouw
‘(…) “Om het heel scherp te stellen: olie hebben we in het publieke debat afgeschreven.” (…)’

Het gaat nu meer over gas, vooral Russisch gas en de geopolitieke complicaties die daarmee samenhangen.

Dat PvdA-leider Samsom schaliegas zo resoluut afschreef, vindt ze onverstandig.

‘(…) “Ik snap de redenering van Samsom wel: de last van het boren naar schaliegas in dit dichtbevolkte land is nu nog te groot. Maar je moet de discussie niet zo resoluut afkappen.” (…)’

Verder pleit ze ervoor om ook met duurzame energie zuinig om te springen, omdat deze ook grondstoffen en ruimte opeisen.

‘(…) “Je moet dus niet alleen zeggen: zoveel procent van onze energieverbruik komt uit zonne- en windenergie, en hoe hoog dat verbruik is, maakt ons verder niet uit. Nee, het verbruik moet omlaag.” (…)’

 

Bron
Trouw, 31 januari 2015: Olie heeft haar glans verloren (betaald, via Blendle, € 0,25)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.