Olieprijs is gedaald, maar ook verdubbeld

13 november 2015 – Het Technisch Weekblad relativeert de olieprijsdaling. Ja, de prijs daalde in anderhalf jaar van meer dan $ 100 per vat naar $ 47. Maar als je naar de lange termijn kijkt dan is de olieprijs sinds 1999 verdubbeld.

Uit het bericht van het Technisch Weekblad
‘(…) Die stijging is logisch wanneer je kijkt naar de kosten van het winnen van olie. In de vorige eeuw hoefden oliemaatschappijen bij wijze van spreken slechts op de juiste plaats een gat in de grond te boren en de olie spoot er vanzelf uit. Die tijd van easy oil is voorbij. Nu moeten oliemaatschappijen op steeds moeilijker plaatsen (de Noordpool bijvoorbeeld), steeds dieper boren (soms kilometers onder de oceaanbodem) en steeds kostbaardere technieken gebruiken om de olie omhoog te krijgen (fracken bijvoorbeeld).
Op lange termijn zal de olieprijs daarom altijd omhoog gaan. Schoksgewijs weliswaar, maar het is hoogst onwaarschijnlijk dat de olieprijs ooit nog terug komt op het niveau van de vorige eeuw. (…) Over een langere periode, van de jaren zeventig tot vandaag, steeg de olieprijs van $ 3 naar $ 47 per vat en daalde de prijs van een zonnepaneel van 100 naar 0,50 eurocent per wattpiek. Het is slechts een kwestie van tijd en zonne-energie is goedkoper dan olie. (…)’

Bronnen
Technisch Weekblad, 13 november 2015: Olieprijs sinds de eeuwwisseling verdubbeld (via Blendle)
Foto: Shell

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.