Oliehandelaar: ‘Olieprijs komende tien jaar tussen veertig en zestig dollar’

Nog tien jaar lage olieprijzen'

9 februari 2016De olieprijs zal de komende tien jaar tussen de veertig en de zestig dollar schommelen. Dat voorspelt bestuursvoorzitter Ian Taylor van ’s werelds grootste grondstoffenhandelaar Vitol Group. 

Taylor voorspelt dat een vat ruwe olie eind dit jaar 48 dollar kost, om die voorspelling vervolgens meteen te relativeren. De olieprijs is nu eenmaal moeilijk te voorspellen. ‘Ik weet bijna zeker dat ik het mis heb’, aldus Taylor.

Uit een bericht van Nu.nl
‘(…) De prijs zal niet snel meer boven de 100 dollar uitkomen, denkt Taylor. Dat komt doordat China, de grootste olie-importeur ter wereld, zijn economie minder afhankelijk wil laten zijn van olie. Daarbij worden auto’s en vliegtuigen steeds efficiënter in het brandstofverbruik. (…)’

Kortom, er is teveel aanbod, stelt Taylor. Verschillende olieproducerende landen, die door de lage olieprijs steeds verder in de problemen komen, willen afspraken om de olieproductie in te dammen.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Gisteren had de Venezolaanse minister een ‘goed gesprek’ met zijn Saudische collega, al eindigde dat niet in een toezegging dat Saudi-Arabië minder olie gaat produceren. Oliehandelaar Taylor denkt dat een akkoord tussen landen binnen en buiten oliekartel Opec mogelijk is, al acht hij de kans op een mislukking met ’60 tegenover 40′ iets groter. (…)’

Bronnen
Nu.nl, 8 februari 2016: ‘Olieprijs blijft komende jaren tussen de 40 en 60 dollar’
Trouw, 9 februari 2016: Lage olieprijzen? Wen er maar aan (via Blendle)
FD, 8 februari 2016: Grootste oliehandelaar ter wereld verwacht nog tien jaar lage olieprijzen (registratie)
Foto: Ian Taylor (Vitol), still uit uitzending SPIEF Channel
Foto inzet: Shell

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.