Olieproducten met afstand meest uitgevoerde goederen

Olieproducten met afstand meest uitgevoerde goederen

3 maart 2016 – Geraffineerde aardolieproducten zoals benzine, diesel en stookolie zijn met afstand de meest uitgevoerde goederen vanuit Nederland en belangrijker dan tien jaar geleden. Dat meldt het CBS.

Uit het bericht van het CBS
‘(…) In vergelijking met tien jaar geleden is de exportwaarde van geraffineerde aardolieproducten gestegen van 20 tot 38 miljard euro, ondanks een vergelijkbare prijs voor aardolie in 2005. In 2013 bedroeg deze waarde zelfs 57 miljard euro, door een veel hogere olieprijs. Ongeveer twee derde van de aardolieproducten is van Nederlandse makelij en ongeveer een derde betreft wederuitvoer. Het aandeel van aardolieproducten in de totale exportwaarde groeide van 7 tot 9 procent.

160303-CBS

Aardgas en bloemen zijn traditioneel belangrijke exportgoederen van voornamelijk Nederlandse makelij, maar zijn wel minder belangrijk geworden voor de Nederlandse export. (…)

Hoe uniek is de Nederlandse export?
Zijn olieproducten en gespecialiseerde machines ook typisch Nederlandse exportproducten, of staan die producten in veel Europese landen bovenaan de exportlijst? Dat kan worden bekeken door het Nederlandse exportpakket te vergelijken met dat van andere EU-landen en berekening van de zogeheten Balassa-index.

Uit deze index blijkt dat Nederland ruim acht keer meer gespecialiseerd is in de export van bloemen en planten dan de andere EU-landen. Bij de typische wederuitvoergoederen is Nederland met name gespecialiseerd in de export van computeronderdelen.

In de export van farmacie is Nederland juist minder gespecialiseerd dan gemiddeld in de EU.

160303-CBS2

Bronnen
CBS, 3 maart 2016: Olieproducten met afstand meest uitgevoerde goederen
Foto Pernis (foto FluxEnergie/© Paul Tolenaar)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.