Oman gaat olie winnen met zonne-energie


10 juli 2015 – Met zonne-energie olie winnen… In de woestijn van Oman wordt een grote thermische zonnecentrale gebouwd waarmee stoom zal worden gemaakt voor de oliewinning.

Oliewinning kost veel energie. De oliewinning in Amal (Oman) door Petroleum Development Oman (PDO) gebruikt nu gas voor het maken van de stoom die in de bodem wordt geïnjecteerd om de olie beter te kunnen oppompen. Door over te stappen op thermische zonne-energie wordt elk jaar 300.000 ton CO2 minder uitgestoten (een uitstoot als van 63.000 auto’s).
De zonnecentrale ‘Miraah’ wordt een 1 gigawatt CSP-centrale (Concentrating Solar Power) waarbij gebogen spiegels in kassen zonlicht bundelen om pijpleidingen met water te verhitten. De spiegels staan in kassen om ze tegen zandstormen te beschermen. Het glas van de kassen (te vergelijken met tuinbouwkassen) wordt volautomatisch schoon gehouden. De bouwer, GlassPoint Solar, heeft sinds 2012 succesvol proefgedraaid met een kleine pilotcentrale in de woestijn.
PDO, de grootste olieproducent van Oman, is een joint venture van Oman (60%), Shell (34%), Total (4%) en Partex (2%). De nieuwe centrale in 100 keer zo groot en zal in 2017 operationeel zijn. Het wordt een van de grootste zonne-centrales van de wereld.

  • Energieproductie 1,021 MW thermisch
  • Stoomproductie dagelijks 6.000 ton
  • Oppervlakte centrale 3 km2
  • 36 kassen
  • CO2-reductie 300.000 ton per jaar

 

Bronnen
Persbericht PDO, 8 juli 2015: Petroleum Development Oman and Glasspoint Solar to build one of the world’s largest solar plants (pdf)
Website PDO
GlassPoint, 8 juli 2015: Projectbeschrijving Miraah
Glasspoint, Factsheet (pdf)

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.