‘Omzet warmtepompen haalt omzet gasketels in’

Succesvolle test flexibele inzet warmtepompen

De omzet van de warmtepomp zal die van de vertrouwde cv-ketel in 2018 inhalen. Dat blijkt uit onderzoek van Warmtepompstrategie, een initiatief van duurzaam adviesbureau Business Development Holland (BDH). In 2018 zal er voor ongeveer 250 miljoen euro aan (hybride) warmtepompen geïnstalleerd worden, verwachten zij, tegenover circa 220 miljoen euro aan HR-ketels.

Het toenemende aandeel van warmtepompen komt onder andere doordat warmtepompen bij nieuwbouw steeds vaker de standaard zijn. Daarnaast kiezen veel gemeenten ervoor om nieuwbouw niet meer op het aardgasnet aan te sluiten. Ook het subsidie-instrument SDE+ draagt bij aan de populariteit van de pompen. Afgelopen Prinsjesdag werd bekend dat tot 2020 in totaal 160 miljoen euro beschikbaar wordt gesteld om particulieren en klein-zakelijke gebruikers tegemoet te komen in de aanschaf van zaken als zonneboilers en warmtepompen.

Eén datacenter Facebook verwarmt 6.900 woningen

Daarnaast worden warmtepompen vaak gekoppeld aan de restwarmte van andere systemen. Zo zou het nieuwe datacenter van Facebook in het Deense Funen draaien op windstroom en de vrijkomende warmte leveren aan het warmtenet in het nabijgelegen Odense, meldt stichting Warmtenetwerk. Het warmtebedrijf van Funen bouwt daarvoor een warmtepompcentrale waarmee 6.900 woningen verwarmd moeten kunnen worden.

Bronnen:

  • Installatie.nl, 27 september 2017, ‘Omzet warmtepompen voorbij ketels’
  • Nieuwsbrief Stichting Warmtenetwerk, 25 september 2017, ‘Facebook met warmtebedrijf Funen en warmte op Energie2017’
  • Rijksoverheid, 19 september 2017, ‘Prinsjesdag 2017: Investeringen in toezicht, cybersecurity en Groen Onderwijs’

Foto: RVO

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.