Overhandiging Rotterdamse Klimaatoproep aan burgemeester Aboutaleb

Ondernemers Rotterdamse Klimaatoproep vragen om pro-circulair beleid

Overhandiging Rotterdamse Klimaatoproep aan burgemeester Aboutaleb, 25 januari 2018, persbericht

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart, roepen vertegenwoordigers van bedrijven als Akzo Nobel Specialty Chemicals, Eneco Groep en Woonstad Rotterdam burgemeester Ahmed Aboutaleb op om vaart te maken met de overgang naar een circulaire, duurzame stad. Ook medewerkers uit de kolenindustrie moeten daarvan profiteren. 

Rotterdam staat voor een volgende enorme uitdaging, constateerden ruim vijftig ondertekenaars, ‘Onze stad, die als geen andere in Nederland loopt op kolen, olie en gas, zal over dertig jaar amper nog fossiele brandstof gebruiken.’ Ze roepen de gemeentelijke politiek op om duidelijke mijlpalen te formuleren om aan het Akkoord van Parijs te gaan voldoen en verder te kijken dan een enkele collegeperiode.

Kolenfonds

Eerder deze week voerden medewerkers van kolencentrales in Amsterdam en Rotterdam nog actie voor een goede oplossing als de centrales vervroegd worden gesloten uit milieuoverwegingen. Door de voorgenomen sluiting van vijf kolencentrales tussen 2020 en 2030 gaan naar verwachting 2800 banen verloren, 2200 in de centrales zelf en de rest in de opslag, overslag en vervoer van kolen. Vakbond FNV pleit voor een fonds om het banenverlies te compenseren.

‘Als industrieel cluster heeft Rotterdam de kans om het verschil te maken als het gaat om de klimaatagenda’, denkt Marcel Galjee, Directeur Energie van Akzo Nobel Specialty Chemicals, ‘Met een sterk geïntegreerde industrie, de aanwezige kennis en infrastructuur en mogelijkheden voor groene energie voor de kust kan de stad een leiderschapspositie innemen in de transitie naar een emissieloze industrie.’

Roadmap Next Economy

Eind 2016 publiceerden de gemeentes van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) al een Roadmap Next Economy, waarin wordt nagegaan hoe regio kan overstappen naar een circulaire economie. Die zal leiden tot nieuwe bedrijvigheid in het verzamelen, recyclen en opwaarderen van materialen, verwachten de onderzoekers. Dat brengt zowel nieuwe, laaggekwaliceerde banen met zich mee, als bijvoorbeeld banen in de bouw- en installatiebranche en de nieuwe maakindustrie. Het is tijd dat zulke plannen omgezet worden in concrete maatregelen, vinden de ondertekenaars.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.