Onderzoek: Huizen met energielabel A of B sneller en duurder verkocht

6 oktober 2016Huizen met een energielabel A of B zijn een maand sneller verkocht dan een gemiddeld huis met label D. Dat stelt het TIAS VastgoedLAB na onderzoek van de verkoopgegevens van 60.000 woningen. Ook brengen de ‘groene’ huizen zo’n 7000 euro extra op. 

Uit een bericht van TIAS
‘(…) Van de gelabelde verkopen uit de eerste helft van 2016 was ruim 36% voorzien van een ongunstig E-, F- of G-label. Deze woningen stonden gemiddeld genomen 32 dagen langer te koop dan de gemiddelde D-labelwoning. A- en B-labelwoningen verkochten juist een maand sneller dan gemiddeld. Wanneer deze transactie eenmaal plaats had gevonden bleek ook de prijs samen te hangen met de uitkomst van het energielabel. Gunstig gelabelde woningen verkochten voor meer, ook wanneer gecorrigeerd werd voor de verschillen in leeftijd, kwaliteit en locatie van de woning. Prijsverschillen die het grootst zijn voor de eengezinswoningen. Groene (A en B) gelabelde eengezinswoningen verkochten voor bijna € 10.000,- meer dan de gemiddelde eengezinswoning met een D-label. Voor appartementen was deze ‘groene premie’ kleiner. (…)’

Onderzoeksleider Dirk Brounen vermoedt dat de informatie die het label geeft een rol speelt. Zonder label staat een huis gemiddeld een maand langer te koop dan met energielabel, stelt hij tegenover de NOS.

Brounen in een bericht van de NOS
‘(…) “Een huis is een tweedehands product. De verkoper weet altijd meer dan jij. Zo’n label geeft de koper iets meer informatie, maar vooral de bevestiging dat wat hij koopt goed is.”

De NVM zet als kanttekening bij het onderzoek dat woningen met een energielabel A of B per definitie meer in trek zijn.

‘(…) “Mensen willen gewoon graag een kant-en-klare-woning. Die hebben meestal een goed energielabel. Maar het label is niet doorslaggevend”, legt voorlichter Roeland Kimman uit. Volgens hem kijken mensen wel steeds meer naar duurzaamheid. “Ze willen een energierekening die past bij deze tijd. Maar je ziet nog altijd dat een nieuwe keuken belangrijker is dan een energielabel.” (…)’

Bronnen
TIAS, 4 oktober 2016: Groen energielabel ook gunstig in woningverkopen 2016
NOS, 5 oktober 2016: Huis met gunstig energielabel verkoopt sneller

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.