Onderzoek naar fraude en fouten bij Franse kernreactorbouwer

Onderzoek naar fraude en fouten bij Franse kernreactorbouwer

19 december 2016De nucleaire inspecties van de Verenigde Staten, China en vier andere landen doen onderzoek naar fraude en fouten bij het Franse Areva, een fabrikant van onderdelen voor kerncentrales. De Franse justitie stelde vorige week ook een onderzoek in, aldus de Wall Street Journal.

De inspecteurs van de Verenigde Staten, China, Finland en drie andere landen zijn eerder deze maand in de Areva-fabriek in Frankrijk geweest om de kwaliteitscontroles en interne verslaglegging onder de loep te nemen. Bij Areva, toeleverancier van onderdelen voor kernreactoren over de hele wereld, lijken decennia lang veiligheidsgegevens vervalst te zijn. De inspecteurs willen weten in hoeverre dat veiligheidsrisico’s met zich meebrengt, aldus de Wall Street Journal.

In Finland zijn sinds een inspectie vorige week zorgen over de veiligheid van een ‘next-generation’-reactor in aanbouw. In de Verenigde Staten zijn negen reactoren waarvan bekend is dat er grote onderdelen uit de Franse Areva-fabriek in Le Creusot komen. Tenminste één daarvan heeft een onderdeel waarvan de documentatie niet klopt, aldus de Amerikaanse nucleaire autoriteit.

Uit het bericht van de Wall Street Journal
‘(…) A string of discoveries triggered the newly expanded review: First, French investigators said they found steel components made at Le Creusot and used in nuclearpower plants across France had excess carbon levels, making them more vulnerable to rupture. Then, the investigators discovered files suggesting Le Creusot employees for decades had concealed manufacturing problems involving hundreds of components sold to customers around the world. (…)’

 

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) Er zijn tweehonderd van zulke dossiers gevonden, waarvan sommige uit de jaren zestig stammen. Uit een document uit 2008 bleek dat een afgekeurd stuk staal was gebruikt voor de stoomgenerator van de kerncentrale in Fessenheim in de Elzas. De reactor is stilgelegd. Volgens Areva is het knoeien met documenten gestopt in 2012, toen de kwaliteitscontrole werd verbeterd.
[De Franse nucleaire waakhond] ASN heeft geëist dat 18 van de 58 reactoren in Frankrijk worden stilgelegd. Omdat ruim driekwart van de Franse stroom uit kernenergie komt, leek de elektriciteitsvoorziening in gevaar te komen, zeker als de winter streng zou uitvallen. Er zijn zes reactoren weer in gebruik, zeven andere worden binnenkort opgestart. De overige vijf worden stilgelegd voor controles. Op de achtergrond speelt een groter probleem. De 58 kernreactoren zijn gebouwd in de jaren zestig en zeventig en zullen tussen 2030 en 2040 aan het eind van hun levensduur zijn. (…)’

De autoriteiten hebben Areva in september opgedragen 6000 documenten te controleren, voor alle nucleaire onderdelen die sinds de jaren zestig zijn geproduceerd. Intussen stelt de Franse justitie een vooronderzoek in om te onderzoeken of er sprake is van fraude.

Bronnen
Wall Street Journal, 13 december 2016: Coverup at French Nuclear Supplier Sparks Global Review (via Blendle)
Wall Street Journal, 14 december 2016: Nuclear Parts Maker’s Coverup Sparks Probe (via Blendle)
Volkskrant, 15 december 2016: Franse reactorbouwer verzweeg eigen falen (via Blendle)

Foto: Areva

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.