Onderzoek naar tweerichtingsverkeer Noordzee-gaspijplijn

gaspit,ivm gas vergroenen,groen gas(toevoegen waterstof)

Gastransportbedrijf BBL onderzoekt of het haalbaar is om gas via een bestaande Noordzee-pijplijn van Engeland naar Nederland te laten stromen. Op die manier zou Nederland Britse gasoverschotten in de zomer kunnen verhandelen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. De BBL-pijp transporteert nu nog alleen gas van Nederland naar Groot-Brittannië. 

Gasunie is 60 procent aandeelhouder van BBL, dat het gastransport in de 235 kilometer-lange gaspijplijn tussen het Nederlandse Balgzand en het Britse Bacton verzorgt. Daarnaast maken ook E.On’s Uniper Ruhrgas BBL en Fluxys BBL ieder met 20% deel uit van het gastransportbedrijf. De partijen onderzoeken niet alleen of het technisch haalbaar is het gas ook van Bacton naar Balgzand te vervoeren, maar ook of dit rendabel is.

Commercieel haalbaar?

„Het kan voor marktpartijen interessant zijn om over tweerichtingsverkeer te beschikken. Bijvoorbeeld wanneer er in de zomermaanden een Brits overschot is”, zegt een woordvoerder van de Gasunie in het Dagblad van het Noorden. Omdat Groot-Brittannië minder opslagmogelijkheden heeft, kunnen gasoverschotten daar snel tot lagere prijzen leiden. Voor Britse gashandelaars kan het dan aantrekkelijk zijn om dat gas in Nederland aan te bieden, wat ook voor Nederlandse handelaren en gebruikers interessant kan zijn.

Bronnen:

  • Daglad van het Noorden, 28 augustus 2017, ‘Brits gas mogelijk via pijp naar Nederland’
  • website BBL Company, 28 augustus 2017

Foto: Gaspit, Paul Tolenaar

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.