Onderzoek: ‘Sluiten kolencentrales verplaatst slechts het probleem’

Uniper: ‘Onze kolencentrale kan zo schoon als een gascentrale’

22 september 2016 – Update – Uit een studie van ABB blijkt dat het sluiten van alle Nederlandse kolencentrales ertoe zal leiden dat kolencentrales in Duitsland en Spanje harder zullen gaan draaien. Sluiting zou slechts leiden tot het verplaatsen van de uitstootproblemen.

De studie is verricht in opdracht van Uniper, eigenaar van twee kolencentrales in Nederland.  Het rapport is nog niet gepubliceerd, maar de Telegraaf bericht vanmorgen al over de resultaten. {Update: het rapport is inmiddels door Uniper gepubliceerd. Zie hieronder.]

Uit het bericht van De Telegraaf over het ABB-onderzoek
‘(…) Volgens het meest waarschijnlijke scenario in het ABB-rapport zal 33% van de bespaarde co2 teniet worden gedaan door kolencentrales in Spanje en Duitsland, 28% door gascentrales in Nederland en een ander deel door gascentrales elders. In totaal zou twee derde van de uitgespaarde CO2 elders worden uitgestoten.

ABB is niet de eerste die signaleert dat veel CO2-uitstoot alleen verplaatst wordt, waarmee het klimaat weinig op zou schieten met de kostbare maatregelen. Tot nu toe werd er vanuit gegaan dat het Duitse en Poolse centrales zouden zijn die de stroom zouden leveren.

Dat blijkt echter niet het geval, omdat ABB in tegenstelling tot andere studies rekening hield met de beperkte transportcapaciteit over onze Oostgrens. Gevolg daarvan is dat Nederland niet kan profiteren van de lage Duitse stroomprijzen, waardoor het verschil tussen de Nederlandse en Duitse stroomprijzen zal oplopen met 7,3 cent, waardoor in Nederland €10 per megawattuur meer moet worden betaald dan in Duitsland, wat ons bedrijfsleven op achterstand zou zetten. Die zou zo €600 miljoen meer voor stroom betalen, terwijl huishoudens €200 miljoen meer kwijt zouden zijn. (…)’

Publicatie rapport

schermafbeelding-2016-09-22-om-11-37-54Het rapport is inmiddels door Uniper gepubliceerd (het rapport dateert overigens al uit juli 2016).

Begeleidende samenvatting van Uniper
‘(…) Effecten van de uitfasering van Nederlandse kolencentrales
Het sluiten van de Nederlandse kolencentrales is duur en weinig effectief. Dat blijkt uit een studie van ABB waarin naar de Europese consequenties van sluiting wordt gekeken, in plaats van alleen naar de Nederlandse context. De belangrijkste conclusies: de Nederlandse CO2-reductie wordt voor tweederde tenietgedaan door hogere emissies in de EU, de nettokosten voor het besparen van CO2 komen boven de €800 per ton (ruim tachtig maal de verwachte marktprijs voor CO2-emissies). (…)’

.

Bronnen
De Telegraaf, 22 september 2016: ’Einde kolenstook levert weinig op’
ABB, rapport, 22 september 2016 (juni 2016): Impacts of Dutch coal plants phase out. Scenario analysis for Uniper Benelux (pdf, 39 pag.)

Foto: Uniper

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.