Gasloze woningen met warmtepomp meestal goedkoper uit

17 februari 2017 – Bewoners van nieuwbouwwoningen met een warmtepomp (en helemaal zonder gas) zijn financieel meestal beter af en het milieu is ermee geholpen. Dat blijkt uit een onderzoek van DWA.

Uit een bericht van DWA
‘(…) In opdracht van Stedin heeft DWA een onderzoek uitgevoerd naar de vraag wat het afschaffen van de aansluitplicht voor gas betekent voor de portemonnee van de koper van een nieuwbouwhuis. Conclusie: nieuwbouwwoningen kunnen prima zonder een gasketel gebouwd worden. De bewoners zijn financieel beter af en het milieu is ermee geholpen.

Onderzocht is wat de verschillen zijn in maandlasten en de totale kosten over een bepaalde periode (‘total cost of ownership’) tussen een woning die nog met een gasketel wordt gebouwd en een woning zonder gasaansluiting die wordt verwarmd met een warmtepomp. Voor zes woningtypes is de businesscase vanuit het perspectief van de bewoner doorgerekend.

De berekeningen laten zien dat voor vijf van de zes woningtypes de maandlasten van een nieuwbouwwoning zonder aansluiting op het gasnet gelijk of lager zijn dan voor een woning met een gasketel en aansluiting op het gasnet. Hierbij is gerekend met de totale kosten voor de bewoner (hypotheeklasten, onderhoudskosten, energiekosten) op basis van een periode van 15 jaar (de levensduur van een gasketel). Alleen de galerijwoning scoort iets minder goed, maar het verschil is minimaal. Wordt gerekend over een periode van 30 jaar, dan geldt dat de kosten voor alle woningtypes lager zijn.

Bij hogere gasprijs is gasloos bouwen nog rendabeler
Belangrijk om op te merken is dat de berekeningen zijn gedaan vanuit de huidige situatie: gerekend is met de huidige kosten van energie, energiebelastingen, investeringskosten, (fiscale) subsidies. De studie bevat ook een gevoeligheidsanalyse, waaruit blijkt dat bijvoorbeeld bij een hogere gasprijs de businesscase voor gasloos bouwen nog rendabeler wordt.

All-electric goed alternatief
Het onderzoek laat zien dat de all-electric oplossing in de meeste situaties al een goed alternatief is voor een woning op gas; in sommige situaties kunnen collectieve verwarmingssystemen een goed alternatief zijn voor de all-electric oplossing. In het onderzoek is collectieve verwarming, zoals stadswarmte, niet meegenomen. Stadswarmte kan in sommige situaties echter een prima en betaalbaar alternatief zijn voor de all-electric oplossing.

‘Laat aansluitplicht vervallen’
Op basis van het onderzoek pleit Stedin ervoor om de aansluitplicht voor gas bij de behandeling van de Wet Voortgang Energietransitie te schrappen. (…)’

Bronnen
DWA, 13 februari 2017: Woningen zonder gasaansluiting meestal goedkoper uit
DWA, onderzoek, 13 februari 2017: Kostenvergelijking alternatieven voor aardgas in nieuwbouwwoningen (pdf, 28 pag.)
Foto: Bleeve

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.