Earth PIRO4D via pixabay CC0

OnePlanetSummit: Wereldbank, landen en bedrijven trekken zich terug uit fossiel

Earth PIRO4D via pixabay CC0

De klimaatdoelstellingen van Parijs zijn leuk, maar de praktijk blijft ver achter, constateert de Franse president Macron. Samen met de Verenigde Naties organiseerde hij een informele klimaattop die vooral tot daden moest leiden. De Wereldbank, landen en institutionele beleggers beloven investeringen in fossiel te staken, en hun geld in duurzame energie te steken. 

Met de plannen die er nu liggen, gaat het niet lukken om de gemiddelde temperatuurstijging wereldwijd ruim onder de 2 graden Celsius te houden, erkent ook minister-president Rutte, die de One Planet Summit 12 december bezocht. Hij zegt te lobbyen voor een Europese kopgroep die de concrete doelstellingen verder aanscherpt. Ondertussen doen grote internationale instellingen als de Wereldbank toezeggingen om zich op korte termijn terug te trekken uit de fossiele industrie, en hun geld voortaan in hernieuwbare energie te steken.

‘Make our planet great again’

“Make our planet great again”, persifleerde de Franse president Macron de Amerikaanse president Trump, die zich  terugtrok uit het eerder gesloten klimaatakkoord van Parijs, na een nationalistische campagne waarin hij furore oogste met zijn slogan “Make America great again”. Trump zelf was niet uitgenodigd. In plaats daarvan nodigde Macron een groep Amerikaanse klimaatwetenschappers uit. Frankrijk gaat hen betalen om onderzoek waarvoor Trump de financiering staakte, versneld voort te zetten.

Naast vijftig staatshoofden en regeringsleiders, en de afgevaardigden van alle landen die het Verdrag van Parijs hebben geratificeerd (bijna 190), werd de One Planet Summit ook bezocht door veel vertegenwoordigers van de industrie. “Het klimaatdebat is verhuisd van de politiek naar de industrie en het bankwezen. Dat is waar het thuishoort”, stelde Kristalina Georgieva, CEO van de Wereldbank. Zelf kondigde de Wereldbank aan na 2019 niet meer te investeren in olie- of gasprojecten. Het wil alleen uitzonderingen maken voor gasprojecten die de bevolking van zeer arme landen ten goede komen.

‘A price that bites’: 40 tot 60 dollar

De Europese Commissie trekt negen miljard uit voor duurzame projecten in buur- en ontwikkelingslanden. India wil  in 2022 meer dan 150 GW elektriciteit opwekken uit hernieuwbare energie. Ruim een kwart daarvan moet van zonnepanelen op daken van gewone burgers komen. Om dat te realiseren opent de Indiase staatsbank samen  met de Wereldbank een kredietlijn voor goedkope, toegankelijke, langlopende leningen. De Belgische premier Michel hoopt 3 tot 5 miljard euro op te kunnen halen met groene obligaties waarmee banken, investeringsfondsen en verzekeraars milieuvriendelijke projecten kunnen financieren.

De Wereldbank pleit daarnaast voor een CO2 prijs de pijn doet – “a price that bites” in Georgieva’s woorden -, ergens tussen de 40 en 60 dollar. Een aantal Latijns-Amerikaanse landen, Canada en de staten Californië en Washington kondigen al aan een heffing op CO2 in te voeren om hun economie koolstofarm te maken.

Fossiele divesteringen

Vlak voor de informele klimmaattop, maakte ING al bekend dat het vanaf 2025 geen geld meer uitleent aan bedrijven die meer dan 5 procent van hun energie halen uit steenkool. Verzekeraar AXA stopt met het verzekeren van nieuwe steenkoolmijnen of teerzandprojecten. Daarnaast hebben ruim tweehonderd grote investeringsgroepen beloofd om de druk op de grootste uitstoters van broeikasgassen op te voeren.

Met de steun van 237 bedrijven heeft Michael Bloomberg, voormalig burgemeester van New York, een werkgroep opgericht die moet berekenen wat ‘klimaatonvriendelijke’ investeringen bedrijven zou kunnen kosten, en wat ‘klimaatvriendelijke’ investeringen kunnen opbrengen. Begin december becijferde de Amerikaanse denktank Energy Innovation al dat de voorgestelde subsidies op kool- en kernenergie de Amerikaanse economie jaarlijks ruim 10 miljard dollar zouden kunnen kosten.

(bronnen onder de video)

Bronnen:

  • VRT, 12 december 2017, ‘President Macron hield ‘One Planet Summit’: hoe klimaatregelen vertalen in centen?’
  • EnergyPost.eu, 5 december 2017, ‘Trump’s coal and nuclear subsidy could cost U.S. economy over $10 billion a year’
  • theLocal.fr, 12 december 2017, ‘Macron offsets Trump by opening arms to US climate change scientists’
  • NOS, 12 december 2017, ‘Macron roept wereld op meer te doen tegen opwarming atmosfeer’

Kijk ook: video France 24 English – Emmanuel Macron at One Planet Summit: “We are losing the battle!” (YouTube)

Beeld: Earth PIRO4D via pixabay CC0

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.