Ontmanteling Europese kerncentrales kost ruim € 250 mrd – en dat geld is er niet

Ontmanteling Europese kerncentrales kost ruim € 250 mrd – en dat geld is er niet

7 april 2016 – Tot 2050 kost het ontmantelen van Europese kerncentrales ruim € 250 mrd, ongeveer de helft voor het slopen en de andere helft voor de opslag van het afval. Het probleem is dat slechts de helft van die kosten via een speciale afdracht gedekt worden.

Uit een bericht van het FD
‘(…) In veertien Europese lidstaten staan 129 werkende kerncentrales. Die zijn gemiddeld bijna dertig jaar oud. In 2050 zal 90% van deze reactoren vervangen moeten zijn. De komende decennia zullen deze centrales nog €45 mrd tot €50 mrd aan investeringen vergen, zodat ze nog even blijven draaien. Zonder grootschalige renovaties zal in 2030 al 90% van de nu nog draaiende kernreactoren zijn stilgevallen. Op dit moment is 27% van de in Europa geproduceerde energie opgewekt in kerncentrales. Als de huidige reactoren worden vervangen door nieuwe centrales, kost dat tussen de €350 mrd en €450 mrd, aldus de Commissie. De levensduur van een nieuwgebouwde kerncentrale is minstens zestig jaar. (…) Maar vanwege het verouderde bestand van kerncentrales moet er ‘significant geïnvesteerd’ worden: in sloop, in opslag van afval, in renovatie en in nieuwbouw. ‘De totaal geraamde investeringen in kernenergie tussen 2015 en 2050, bedragen naar verwachting tussen de €650 mrd en €750 mrd’, aldus de Europese Commissie. (…)’

‘Schattingen veel te laag’
Het LAKA, het documentatiecentrum tegen kernenergie, zet vraagtekens bij de cijfers uit het rapport van de Europese Commisie (het Nuclear Illustrative Programme, PINC).
Uit een bericht van het LAKA
‘(…) Volgens critici zijn de kosten voor ontmanteling en afvalopslag met ongeveer de helft te laag, door te lage aannames en het weglaten van posten.
Er is heel weinig ervaring met ontmantelen van kerncentrales en de kosten daarvan. Hoewel er in de EU 89 kerncentrales zijn gesloten, zijn er slechts drie helemaal afgebroken.
Dit bedrag is tot 2050, maar de meeste landen (zoals Nederland) gaan pas eindbergingen implementeren ver na 2050. Die kosten zijn dus niet meegenomen. Op dit moment zit er ongeveer 130 miljard in de fondsen voor ontmanteling en eindberging; er is dus een gat (alleen al tot 2050) van 123 miljard euro.
De Europese Commissie gaat er van uit dat ook in 2050 kernenergie “een belangrijk onderdeel blijft van de Europese energiemix”. Om dat te realiseren zal er flink geïnvesteerd moeten worden. “De totaal geraamde investeringen in kernenergie tussen 2015 en 2050, bedragen naar verwachting tussen de €650 miljard en €750 miljard”, aldus de Europese Commissie.
Het zijn allemaal erg optimistische en flink naar kernenergie toegerekende cijfers. (…) De enorme veranderingen die hebben plaats gevonden in de groei en prijs van duurzame energie sinds de vorige PINC, worden niet eens genoemd. De concurrentiepositie die kernenergie verliest ten opzichte van wind en zon zou het startpunt moeten zijn van de visie van de EC, maar worden niet benoemd. (…) In PINC wordt geschat dat levensduurverlenging tot 2050 tussen de 45 en 50 miljard euro gaat kosten. Vreemd, want Frankrijk alleen al schat dat het tot 2030 ongeveer 100 miljard moet investeren in haar kerncentrales. Veiligheidskwesties, een van de grote zorgen van de Commissie in de vorig PINC, worden nu niet besproken. Gevolgen van Fukushima (investeringen in veiligheid, internationale voorbereiding op gevolgen groot ongeval, en ontoereikende financiële aansprakelijkheid) worden ook niet serieus besproken. (…)’

 

Bronnen
FD, 5 april 2016: ‘Ontmanteling Europese kerncentrales kost €253 mrd tot 2050’ (Registratie)
Europese Commissie, rapport, 4 april 2016: Nuclear Illustrative Programma (pdf, 10 pag.)
LAKA, 6 april 2016: Europese Commissie over kernenergie: meer droom dan realiteit

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.