foto: Deme

Ontmanteling olie- en gasplatformen in Noordzee is groeimarkt

Apollo

In Vlissingen wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de Apollo, het gloednieuwe zelfvarend hefvaartuig van Geosea, een dochterbedrijf van de Vlaamse waterbouwkundige groep Deme. Na afloop van die werken wordt de Apollo ingezet voor zijn eerste opdracht, de ontmanteling van olieplatform Q1 in de Noordzee.

Dit onbemande gaswinningsplatform bevindt zich halverwege de Nederlandse economische belangenzone in de Noordzee. Het water is er 24 m diep. Het platform met drie boorputten werd er in 1995 geplaatst. Het bestaat uit een betonnen basis, die een normaal onbemand dek ondersteunt met vier buisvormige stalen. De exploitatie van olie is er in 2017 stopgezet. De putten zijn intussen al ontmanteld.

Opdrachtgever van de ontmanteling is Petrogas E&P Netherlands, een onafhankelijke operator met belangen in elf offshoreblokken op het Nederlands continentaal plat. Eversea, een andere dochter van Deme, is er verantwoordelijk voor de engineering, voorbereiding, afbraak en verwijdering van de 500 ton zware topside en de steunpoten van het platform. De Apollo moet de topside naar de kust brengen. De engineeringwerken zijn al aan de gang, de verwijdering is gepland voor het einde van het jaar.

Ontmantelingen in de Noordzee vormen een groeiende markt. Alleen al in de Nederlandse sector moeten tegen 2025 77 van de 150 resterende platformen verdwijnen.

De Apollo is het vijfde vaartuig van Geosea dat is uitgerust een zelfpositioneringssysteem. Kenmerkend zijn de uitzonderlijk lange vakwerkpoten van 106,8 m, waarmee het schip in diepten tot 70 m kan werken. De Apollo beschikt over een leg-encircling kraan van 800 ton. Het dek heeft een vrije oppervlakte van 2.000 m² en een laadvermogen van 15 ton per m².

Naast de ontmanteling van platformen voor de olie- en gasindustrie zal Geosea de Apollo inzetten in de offshore windindustrie.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.