foto Chris Pennarts / Tennet

Ooievaars gesignaleerd: babyboom bij Tennet

Oooievaarsnesten.

De ooievaars zijn weer langsgekomen bij Tennet. En, zoals het de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet betaamt, bevinden de borelingen zich hoog op hoogspanningsmasten.

In hoogspanningsmasten van Tennet langs de A6 bij Lelystad hebben ooievaars wel tien nesten gebouwd. Volgende week donderdag werken Tennet en de Stichting Ooievaars Research en Knowhow Ooievaars (Stork) samen om de jonge ooievaars te ringen. Met behulp van de aangebrachte ringen kan de stichting de ontwikkeling van de ooievaars in Nederland verder monitoren.

Hoogspanningsmasten als broedplaats

Sinds enkele jaren kiezen ooievaars in Flevoland niet alleen het Natuurpark Lelystad als broedplaats, maar ook de hoogspanningsmasten langs de A6. Het aantal Ieder ooievaarsparen neemt elk jaar toe. Om de jonge ooievaars te kunnen ringen gaat een hiervoor gecertificeerde klimmer de mast in om de jonge ooievaars in een grote tas naar beneden te laten zakken. Een ‘ringer’ weegt, meet en ringt dan de jonge ooievaars. Daarna worden ze in hun nest teruggelegd.

Worden deze ooievaarsjongen net zo groot en zwaar als de jongen uit een nestpaal of nest in een boom? Keren ze over een aantal jaren terug om zich in masten te gaan nestelen? Het ringen en volgen van de jonge ooievaars moet een antwoord verstrekken op deze vragen. Ooievaars trekken in de winter vaak weg naar Zuid-Spanje of West-Afrika om er te overwinteren. In het voorjaar keren ze weer terug naar hun oude nest.

Het is pas de derde keer dat jonge ooievaars uit nesten in hoogspanningsmasten worden geringd. Eerder gebeurde dit al in 2011 en in 2016.

In Nederland bevinden zich op meerdere plekken ooievaarsnesten in hoogspanningsmasten. “Tennet is alert op nesten in masten omdat een nest mogelijk gevaar kan opleveren voor de ooievaar én voor de leveringszekerheid als het nest te dicht bij de hoogspanningslijnen wordt gebouwd,” legt woordvoerster Eefje van Gorp uit. “Ooievaars bouwen echter doorgaans stevige nesten van takken op veilige afstand van de hoogspanningslijnen waardoor de nesten meestal weinig overlast opleveren.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.