Ook burgemeester Van Aartsen wil dat ABP stopt met fossiele beleggingen

Ook burgemeester Van Aartsen wil dat ABP stopt met fossiele beleggingen

11 november 2016 – Burgemeester Van Aartsen van Den Haag wil dat het ABP alleen nog belegt in niet-fossiele bedrijven. Van Aartsen zal het ABP verzoeken om z’n ‘beleggingen in kolen, olie en gas binnen redelijke termijn te beëindigen’. 

Amsterdam en Utrecht deden al eerder een vergelijkbare oproep.
Uit het persbericht van Den Haag Fossielvrij
‘(…) “Het college ziet graag dat het ABP niet meer in fossiel investeert,” schrijft de burgemeester in een antwoord op vragen van een meerderheid van gemeenteraad. Van Aartsen maakt een uitzondering voor “bedrijven die geloofwaardig bezig zijn met het naar nul afbouwen van hun fossiele activiteiten.” Den Haag is als grote werkgever van ambtenaren aangesloten bij het ABP. De burgemeester “zal het ABP verzoeken om beleggingen in de fossiele industrie binnen redelijke termijn te beëindigen.” (…)
Met zo’n € 334 miljard in z’n beheer, is ABP één van de grootste pensioenfondsen ter wereld. “Als ABP z’n fossiele investeringen terugtrekt, versnellen ze de omslag naar schone energie”, volgens campaigner Femke Sleegers van Den Haag Fossielvrij. “Al dat geld dat nu nog naar fossiel gaat, is veel harder nodig voor oplossingen om de opwarming van de aarde te stoppen bij 1,5 graad. Zo kunnen pensioenfondsen hun verantwoordelijkheid nemen voor het Klimaatakkoord.” (…)
Met het verzoek van Den Haag groeit de druk op het ABP.  In een periode van krap een half jaar hebben 3 van de 4 grote steden het ABP verzocht om de aandelen in kolen, olie en gas te verkopen. De steden verwijzen alledrie naar de risico’s op waardevermindering van fossiele bedrijven. De Nederlandsche Bank waarschuwde al eerder voor de carbon bubble.
Meer dan 13.000 mensen hebben de petitie voor een Fossielvrij ABP al ondertekend. Campaigner Vatan Hüzeir van ABP Fossielvrij: “ABP begint al te bewegen, het is nu tijd om een heldere keuze te maken. Om te stoppen met investeren in de energie van het verleden. En te kiezen voor de toekomst.” (…)’

Bronnen
Den Haag Fossielvrij, 11 november 2016: Burgemeester Van Aartsen: ABP, stop met fossiele beleggingen
Foto: Den Haag Fossielvrij

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.