Ook Essent gaat gascentrales sluiten

Ook Essent gaat gascentrales sluiten

10 oktober 2016Essent gaat per 1 februar 2018 een grote gasgestookte warmtekrachtcentrale Moerdijk sluiten, aldus de NOS. Ook sluit het bedrijf in december al vier kleinere gascentrales. Eerder maakte Engie al bekend relatief ‘schone’ gascentrales te sluiten. 

RWE, het moederbedrijf van Essent, maakte vandaag het nieuws bekend.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) “Moerdijk 1 gaat noodgedwongen in de mottenballen”, zegt RWE. “Het is geen gemakkelijk besluit want het zijn technisch gezien uitstekende installaties, maar onder de huidige marktomstandigheden is het niet meer rendabel.” Eén van de klanten gaat bijvoorbeeld voor zijn eigen fabriek zelf energie opwekken.
Moerdijk heeft een vermogen van 339 megawatt. De centrale voorziet de industrie in Moerdijk van energie en levert deels ook aan het net. (…)’

De vier kleinere gascentrales die in december sluiten staan in Erica, Klazienaveen, Den Bosch en Bergen op Zoom. Essent sloot in 2012 ook al vier gascentrales.

Engie maakte vorige week al bekend gascentrales te gaan sluiten omdat de marktomstandigheden te moeilijk waren. Uit de reacties bleek toen vooral de grote verbazing dat de ‘relatief schone’ gascentrales dichtgaan, terwijl de veel vuilere kolencentrales blijven draaien. Bovendien worden gascentrales gezien als een goed instrument om het schommelende aanbod van wind- en zonne-energie op te vangen.

Bronnen
NOS, 10 oktober 2016: Essent gaat ‘schone’ gascentrale Moerdijk in 2018 sluiten
FluxEnergie, 5 oktober 2016: Engie sluit helft van zijn Nederlandse gascentrales
FluxEnergie, 6 oktober 2016: ‘Weeffout elektriciteitsmarkt’ – Reacties op sluiting gascentrales Engie

Foto: Essent

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.