In België gaat btw-tarief op elektriciteit weer naar 21%

31 augustus 2015 – In België gaat het btw-tarief op elektriciteit weer naar 21%. De extra belastinginkomsten worden gebruikt voor de financiering van een maatregel die moet zorgen dat de lage en middeninkomens erop vooruit gaan.

Eerder werd al besloten dat de elektriciteitsprijzen met 8% verhoogd zouden worden om het gat te dichten dat de subsidies voor groene stroom hebben geslagen. En Vlamingen die zonnepanelen hebben moeten ook nog eens gemiddeld € 80 per jaar betalen om zonnestroom aan het elektriciteitsnet te mogen leveren.
Nog maar een jaar eerder werd in België het btw-tarief voor particulieren verlaagd van 21% naar 6%. De btw op gas was 21%, is vorig jaar niet verlaagd en blijft gewoon op 21% staan.
De website ‘Kill my Bill’ schatte dat door de btw-verhoging van 6% naar 21% op elektriciteit de stroomprijzen met ongeveer € 100 per jaar toenemen, een stijging van 13% voor de gemiddelde elektriciteitsrekening.
Uit een bericht van Solarclub
‘(…) De negatieve energiemaatregelen lijken uiteindelijk wel eens positief uit te kunnen pakken voor de zonnepanelenbranche in Belgie. Die kreeg de voorbije jaren een forse klap te verwerken toen de overheid alle subsidies introk. De zonnepanelenmarkt stortte in. Maar nu, slechts een paar jaar later, is het tij alweer gekeerd. Er worden meer zonnepanelen dan ooit verkocht in Belgie. En zelfs de terugleveringsvergoeding lijkt daar niet of nauwelijks invloed op te hebben. Het ligt voor de hand dat Vlamingen die met de forse stijgingen van energieprijzen en btw worden geconfronteerd gaan nadenken over hun eigen energieverbruik en de mogelijkheden om daarop te besparen. Een van de opties is dan te investeren in zonnepanelen. (…)’

 

Bronnen
DeMorgen, 28 augustus 2015: CD&V haalt slag thuis: hogere btw op elektriciteit blijft in de index  
KillMyBill, 17 juli 2015: Tax shift: btw-verhoging zou wisselende impact per gemeente hebben
Solarclub, 24 juli 2015: België gaat energieprijzen met 8 procent verhogen. En de btw op energie wordt daar bovenop ook verhoogd

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.