Ook in groene koelkast zat sjoemelsoftware

Ook in groene koelkast zat sjoemelsoftware

19 oktober 2015Net als Volkswagendiesels, hadden ook zuinige koelkasten in het verleden software die kon herkennen of het apparaat getest werd. Dat stellen Duitse en Japanse experts tegenover de Volkskrant.

De software zou herkennen of het apparaat getest werd en dan een aantal functies uitschakelen om energie te besparen. Zo leek de koelkast zuiniger dan hij eigenlijk was: in het echt gebruikte zo’n gemanipuleerde koelkast drie maal zoveel energie.

De fraude kwam voor in Japan, met Panasonic-koelkasten, aldus Rainer Stamminger (universiteit Bonn) en Chiharu Murakoshi (Jyukankyo Research Institute in Tokio). De Japanse testprocedures zijn in 2005 verbeterd, waardoor de kans klein is dat er nu nog gesjoemeld wordt. Panasonic laat in een reactie weten dat het pas sinds 2010 koelkasten verkoopt in Europa.

Murakoshi in de Volkskrant over de fraude
‘(…) “In dit geval voelde de koelkast de testmodus aan, en reageerde daarop door de ventilator en de verwarming (tegen aanvriezen) uit te zetten. De meetmethode is daarop veranderd”, zegt hij per e-mail. “Overigens maken we ons nog steeds wel zorgen over het energiegebruik, dat in werkelijkheid groter is dan de zeer lage opgave van de fabrikant.” (…)’

Europese consumentenorganisaties zeggen geen aanwijzing te hebben voor fraude. Een testexpert van de Consumentenbond laat in de Volkskrant weten dat de huidige tests moeilijk te manipuleren zijn.

Energielabel
Energieverbruik in tests zijn belangrijk voor fabrikanten, omdat het bepaalt welk energielabel de koelkast krijgt. A+++, het zuinigste niveau op het label, is zoveel zuiniger dan bijvoorbeeld A+, dat verschillende organisaties consumenten aanraden een koelkast van zeven jaar of ouder in te ruilen.

Uit een bericht van Milieu Centraal
‘(…) Een gemiddelde koelvriescombi van zeven jaar oud gebruikt jaarlijks 350 kWh (80 euro, prijspeil 2014/2015) aan stroom. Eentje van twintig jaar oud jaagt er zelfs meer dan 500 kWh per jaar (120 euro, prijspeil 2014/2015) doorheen. Vergelijk dat met een nieuwe A+++ koelvriescombi die slechts 150 kWh per jaar gebruikt (35 euro, prijspeil 2014/2015). Door jouw koelvriescombinatie van zeven jaar nu te vervangen door een ultrazuinige bespaar je jaarlijks 45 euro aan stroomkosten. Door het vervangen van een erg oud exemplaar bespaar je jaarlijks het dubbele. En het milieu is beter af, want de bespaarde energie compenseert ruimschoots de extra milieubelasting van het maken van de nieuwe koelkast. (…)’

Uit een bericht van de Consumentenbond
‘(…) De koelkast en vriezer zijn goed voor ongeveer 15% van het totale elektriciteitsverbruik in een gemiddeld huishouden. Daarmee staat koelvriesapparatuur op de derde plaats in de rij van grootste elektriciteitsverbruikers in huis. (…)’

Bronnen
de Volkskrant, 18 oktober 2015: Ook ‘groene’ koelkasten voorzien van sjoemelsoftware
Milieu Centraal over koelkasten en vriezers
Consumentenbond over zuinige koelkasten

Foto: Elektro Witgoed

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.