Ook landen buiten de Opec verlagen productie

12 december 2016De Opec kwam zaterdag met dertien niet-Opec-leden overeen dat ook zij hun olieproductie verlagen. De Russen nemen ruim de helft van de verlaging van 568.000 vaten per dag voor hun rekening, het andere deel van onder meer Mexico en Kazachstan. 

Eind november kwamen de leden van het oliekartel Opec overeen de gezamenlijke productie vanaf januari 2017 te verlagen met 1,2 miljoen vaten per dag. Zaterdag beloofden niet-Opec-landen, onder leiding van Rusland, ook hún productie te verlagen, met 568.000 vaten per dag, aldus de Financial Times.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Het is voor het eerst in 15 jaar dat zo’n groot aantal landen zulke vergaande afspraken heeft gemaakt. Onder de niet-OPEC-landen die meedoen aan het beperken van de productie zijn onder meer Oman, Mexico, Maleisië, Sudan, Zuid-Sudan en Bahrein. (…)’

Saoedi-Arabië noemde het akkoord ‘historisch’ en zinspeelde op een nog verdere verlaging van de eigen productie dan het land in november al beloofde.

Uit een bericht van NRC Next
‘(…) Analisten vatten dit op als een teken dat het akkoord tussen de olieproducenten heel serieus moet worden genomen. Hoewel het Opec-akkoord de olieprijs de afgelopen weken wist op te drijven, bleven veel experts voorzichtig over de te verwachte effecten. De Opec-landen hebben hun onderlinge afspraken in het verleden dikwijls geschonden. Het akkoord tussen de landen buiten het kartel en de extra toezegging van Saoedi-Arabië geven de afspraken nu in ieder geval meer gewicht. (…)’

Bronnen
Financial Times, 12 december 2016: Global oil pact underscores Saudi-Russian energy alliance (registratie)
NOS, 10 november 2016: 
OPEC sluit deal met andere landen over beperken productie
NRC Next, 12 december 2016: Fors minder olieproductie (via Blendle)
FD, 10 december 2016: Olielanden akkoord met productieverlaging (registratie)

Foto: Shell

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.