foto: Engie

Ook niet-nucleaire Belgische elektriciteitsproductie hapert

Kerncentrale Tihange.

Niet alleen liggen de meeste Belgische kernreactoren tijdens de huidige herfst stil, ook verschillende gas-, waterkracht en biomassacentrales laten het regelmatig afweten. Dat zorgde nog niet voor leveringsproblemen, maar leidt er wel toe dat de stroomprijzen in België veel hoger liggen dan in de buurlanden.

De openbare omroep VRT vlooide uit de voorbije twee maanden een tiental niet-nucleaire centrales tijdelijk uit dienst was. Op 7 november rond 16.15 uur viel bijvoorbeeld de pompcentrale Coo 5 (215 megawatt) ongepland uit. Later die dag viel in Coo nog eens 145 megawatt weg. Eerder die middag was al de gascentrale Drogenbos 1 (230 megawatt) uitgevallen. Ook de gascentrales van Amercoer was niet altijd beschikbaar. Maar haar 446 megawatt is ze belangrijker dan de kleinste Belgische kernreactoren, Doel 1 en 2.

De Tijd meldde op basis van cijfers, opgevraagd door Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) dat van de 75 kleinschalige biomassacentrales in Vlaanderen er in 2017 zestien –meer dan één op vijf– geen enkele dag stroom leverden. Dergelijke installaties staan vooral bij landbouwers en draaien overwegend op mest.

Hoogspanningsnetbeheerder Elia koopt in noodgevallen extra reservecapaciteit aan bij (andere) stroomproducenten. Maar door de grote vraag wordt dat een dure zaak. Bovendien neemt Duitsland, dat te weinig binnenlandse transmissie capaciteit heeft om de stoom van de windparken in het noorden van het land naar het zuiden over te brengen, een deel van de transmissiecapaciteit in Nederland, België en Frankrijk in beslag.

Invoercapaciteit beperkt

Nochtans lieten premier Charles Michel (MR) en zijn partijgenote en energieminister Marie-Christine Marghem eerder weten dat ze een akkoord hadden bereikt met Duitsland om elektriciteitstekorten in België te voorkomen.

Dit beperkt de Belgische invoercapaciteit. Dat draagt er ook toe bij dat de huidige stoomprijzen in België veel hoger zijn dan normaal. Dit wordt gedeeltelijk doorgerekend naar de eindklanten. De woordvoersters van Engie zeggen dat vandaag alle niet-nucleaire centrales van Engie operationeel zijn. Ze laten echter in het midden hoeveel eerder productie-onderbrekingen te wijten waar aan preventieve maatregelen, incidenten of onderhoud.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Ook niet-nucleaire Belgische elektriciteitsproductie hapert”

Pat Rick|22.11.18|13:24

Wat opvalt aan het stuk van onze VRT is dat er meer pannes zijn in september, als er meer vraag is, dan in juli/augustus. Dit lijkt op prijsopdrijving, maar zeker en vast is dat niet.
De VRT meldt ook dat Electrabel Engie ook vliegtuigmotoren heeft opgesteld. Er zijn bijna geen duurdere manieren om stroom op te wekken. En dan zijn het motoren uit het begin van het straaltijdperk, dus ook nog met de lage performantie van toen. Men had moeten investeren, maar ons land is blijkbaar een wingewest

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.