Opec komt niet tot afspraken en olieprijs daalt

Opec komt niet tot afspraken en olieprijs daalt

1 november 2016De olieprijs zakte weer op maandag, nadat bekend werd dat de Opec dit weekeinde niet tot een afspraak kwam over een rem op de olieproductie. Een akkoord tijdens de officiële Opec-vergadering op 30 november in Wenen is nu nog onwaarschijnlijker, aldus de Telegraaf. 

Afgelopen weekeinde overlegden de Opec-landen met een aantal niet-Opec-landen zoals Brazilië, Oman, Mexico en Rusland, in Wenen over een productiebeperking. In het achttien uur durende overleg was de uitkomst dat de landen nog een keer met elkaar gaan praten in de aanloop naar de Opec-vergadering van 30 november, aldus NRC Next.

Uit een bericht van Business Insider Nederland
‘(…) Volgens ingewijden werd wel een kleine vooruitgang geboekt over de manier waarop quota worden bepaald.
De magere uitkomsten van dit weekend zorgden er maandag andermaal voor dat de olieprijzen daalden. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte voorbeurs met 0,6 procent tot 48,42 dollar en Brentolie daalde ook 0,6 procent, tot 49,41 dollar per vat. (…)’

In september kwam de Opec overeen de productie te beperken tot 32,5 miljoen vaten per dag. Maar intussen groeide de lijst met landen die niet mee willen doen. Nu geen akkoord is bereikt, zal de kans op een afspraak over productiebeperking in Wenen eind november kleiner zijn, vermoedt de Telegraaf.

Wat ook niet bijdraagt aan de beperking van het olie-overschot, is de verhoging van de olieproductie in de Verenigde Staten, aldus de Financial Times. Maandag bleek dat olieproductie in de VS in augustus weer is gestegen.

Bronnen
Financial Times, 1 november 2016: US crude output up in August for first time since March (registratie)
Telegraaf, 1 november 2016: Groeiende twijfel (via Blendle)

FD, 31 oktober 2016: 
Opec-landen komen niet tot afspraak over beperken productie (registratie)
NRC Next, 31 oktober 2016: Nog geen harde deal Opec (via Blendle)
Finanzen, 31 oktober 2016: OPEC komt nog niet tot inperking olieproductie
FluxEnergie, 29 september 2016: OPEC maakt afspraak productiebeperking
FluxEnergie, 28 oktober 2016: Groeiende lijst van Opec-landen die de oliekraan niet dichtdraaien

Foto: Shell

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.