OPEC verlaagt olieproductie niet

27 november 2014 – De OPEC, het kartel van olieproducerende landen, heeft vandaag in Wenen besloten het huidige productieniveau te handhaven. Aldus meldt de NOS.

De NOS: ‘Een aantal OPEC-leden had aangedrongen op een beperking van de productie om de prijsval te stoppen. Maar Saudi-Arabië en een aantal Golfstaten voelen daar niets voor. In reactie op de beslissing van de OPEC daalde de olieprijs hard. Een vat ruwe olie kost nu iets meer dan 72 dollar. Dat is het laagste niveau in vier jaar. Sinds de zomer is de prijs met bijna 40 procent gedaald. Door deze lage prijs komt een aantal OPEC-leden zoals Iran, Venezuela en Nigeria in de problemen. Vanwege de lage prijs krijgen ze hun begroting niet rond. Ze drongen daarom aan op een productiebeperking, maar Saudi-Arabië hield het been stijf. De grootste olieproducent ter wereld is bang marktaandeel te verliezen, terwijl het al met overcapaciteit kampt. De Saudische olieminister Naimi vindt dat de olieprijs moet stabiliseren.

De olieprijs is de afgelopen maanden gedaald vanwege het toenemend aanbod van schalie-olie vanuit de Verenigde Staten, terwijl de vraag naar olie niet stijgt. Zolang de wereldeconomie stagneert, zal de vraag naar olie niet toenemen. De kans is dus groot dat de prijs de komende tijd verder zal dalen. Over een half jaar komt de OPEC opnieuw bij elkaar om zich te buigen over de productiequota van het kartel. ‘

Energie-expert Renée Postma (NRC) over de dalende olieprijs: ‘Er is sprake van overcapaciteit op de oliemarkt die voornamelijk wordt veroorzaakt door de toenemende olieproductie in de Verenigde Staten, vooral uit schaliegesteente. Ook Libië en Irak hebben hun productie de afgelopen maanden – ondanks oorlogsgeweld – weten op te voeren. Tegenover deze toenemende productie staat een tegenvallende vraag. De economische groei in Europa, maar ook in China, blijft achter bij de verwachtingen. Maar uit het feit dat Saoedi-Arabië de VS inmiddels een korting geven, valt op te maken dat er meer aan de hand is. Saoedi-Arabië heeft juist een lagere olieprijs nodig om te kunnen concurreren met de schalie-olie die de Verenigde Staten zelf produceren. Een verdere daling van de olieprijs zet de VS onder druk, omdat het voor Amerikaanse olieproducenten onrendabel wordt om schalie-olie op te pompen.’

Tegenover BNR Radio zei Lucia van Geuns (energiedeskundige Instituut Clingendael) dat binnen de OPEC Saoedi-Arabië de doorslag heeft gegeven. Dat land vindt marktaandeel voor de langere termijn belangrijker dan nu de olieproductie terug te nemen omwille van de prijs, zegt Van Geuns.

 

Bronnen
NOS, 27 november 2014: OPEC verlaagt olieproductie niet
NRC, 27 november 2014: OPEC vermindert productie olie niet – ‘goedkope olie blijft markt overstromen’
BNR-radio, 27 november 2014: OPEC handhaaft productieniveau, ‘Olieprijs in vrije val’ (fragment Van Geuns 2’48”)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.