‘Ophoping van kernafval in Petten door falende apparatuur’

‘Ophoping van kernafval in Petten door falende apparatuur’

6 juni 2016Door falende apparatuur stokt het sorteren en afvoeren van radioactief afval in de kernreactor in Petten en hoopt het kernafval daar op. Dat heeft een klokkenluider van de NRG gemeld aan de inspectiedienst ANVS, aldus de Volkskrant. 

De Nuclear Research and consultancy Group (NRG) – dochter van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) – is wettelijk verplicht het radioactieve afval uit Petten voor opslag naar COVRA in Zeeland te brengen. Maar dit proces stokt in Petten. De apparatuur die het afval moet sorteren werkt niet naar behoren, zo meldt de klokkenluider.

Uit het bericht van de Volkskrant
‘(…) De inspectie onderzoekt de melding, maar zegt het specifieke probleem in Petten al langer te kennen. Het probleem zit bij de apparatuur die de afvalvaten van buitenaf inspecteert op de hoeveelheid hoog radioactief afval. ‘De installatie functioneert nog niet naar wens omdat de meetresultaten niet de gewenste nauwkeurigheid hebben’, zegt de dienst op vragen van de Volkskrant.
NRG heeft het probleem niet eerder naar buiten gebracht, maar erkent in een reactie dat de apparatuur niet voldoet aan de ‘eisen die vandaag de dag worden gesteld’. (…)’

In Petten staan nu 1.120 vaten met afval, waarvan een deel gesorteerd, opnieuw verpakt en naar COVRA vervoerd moet worden, aldus de Volkskrant. Het gaat om 1647 vaten, aldus de NOS. NRG wilde daar in 2017 mee klaar zijn, maar heeft de einddatum uitgesteld tot 2022. Omdat de NRG zelf niet genoeg geld heeft voor de operatie, leende het 82 miljoen van de overheid. ‘Ondanks het investeren van vele miljoenen euro’s is sinds ongeveer 2002 nauwelijks voortgang geboekt in de afvoer van historisch afval’, aldus citeert de Volkskrant de brief van de klokkenluider.

De klokkenluider laat weten dat er een angstcultuur heerst binnen de NRG en stapte daarom anoniem naar de ANVS (Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming).

Uit een bericht van Omroep Zeeland
‘(…) NRG zegt het signaal van de klokkenluider serieus te nemen en met het personeel in gesprek te gaan. (…)’

In mei verklaarde oud-ECN-directeur Frans Saris tegenover radioprogramma Argos dat hoogradioactief afval in Petten onveilig en onwettig werd opgeslagen. De NRC stelde dat Saris’ beweringen grotendeels niet kloppen.

Bronnen
Volkskrant, 4 juni 2016: Klokkenluider: ophoping kernafval Petten door falende apparatuur
Omroep Zeeland, 4 juni 2016: ‘Kernafval hoopt op door falen apparatuur’
NOS, 4 juni 2016: Falende apparatuur leidt tot vertraging opruimen kernafval
FluxEnergie, 19 mei 2016: ‘Radioactief afval onveilig en illegaal opgeslagen in Petten’
FluxEnergie, 30 mei 2016: ‘Aantijgingen van Frans Saris over Petten kloppen niet’

Foto: Greenpeace

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.