Opmerkelijke kerstactie: ‘Geef energie’

161128-kerstactie28 november 2016Twee vrouwen uit Noord-Holland zijn een bijzondere kerstactie begonnen. Ze nemen de betalingsachterstand op de energierekening van een willekeurig gezin voor hun  rekening en roepen op hun voorbeeld te volgen.

Ze werken samen met Nuon en Essent en zijn met andere energieleveranciers nog in gesprek.
Joyce Prins: ‘Ik wil samen met Gabriële Arens gezinnen die het financieel moeilijk hebben een lichtpuntje bieden door hun achterstallige betaling te voldoen. Zo voorkomen we dat het gezin wordt afgesloten van gas en elektriciteit. Er is nog veel verborgen armoede die zich vaak laat zien in achterstallige betalingen bij onder andere woningcorporaties en energiemaatschappijen.
Nuon en Essent helpen ons bij deze kerstactie. Zij selecteren binnen hun bestand de gezinnen die hulp kunnen gebruiken. Daarnaast zullen zij de incassokosten kwijtschelden en de gezinnen energieadvies op maat aanbieden. Met andere energiemaatschappijen zijn we nog in gesprek. Op 6 december starten we met de actie ‘Geef Energie’.(…)’

Vorig jaar hielden ze de actie ook al.

Uit een bericht van RTV NH bij de actie van vorig jaar
‘(…) Een lichtpunt zijn in donkere dagen. Dat is de kerstgedachte van Joyce Prins uit Den Helder. Ze wil graag een energierekening betalen van een gezin met een achterstand om hen warm de winter door te helpen.  (…) “Het is iets wat ik zelf had willen doen en ik hoefde dat niet aan de grote klok te hangen”, zegt Joyce. Maar zo makkelijk gaat dat niet. De energiemaatschappijen zeggen dat ze rekening moeten houden met de privacywet, dus ze kunnen niet zo maar de rekening van een klant geven.
Nuon vindt de actie zo mooi, dat ze toch overstag gaan. (…) Nu is ze echt uit de anonimiteit en wordt ze overspoeld met reacties. “Het bekendmaken van het initiatief heeft mensen geïnspireerd en zo help ik meerdere gezinnen. Als dat het is wat ik daarvoor moet doen, prima.” (…)’

Interview RTV NH (1’25”)

Bronnen
Mailbericht, 27 november 2016: Geef Energie: van anoniem burgerinitiatief tot landelijke actie met alle energiemaatschappijen!
RTV NH, 11 december 2015: Helderse Joyce Prins inspireert velen met gulle gift aan arm gezin
Mailadres actie: Beetle_joyce@hotmail.com

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.