Opnieuw noodstop Belgische kerncentrale

19 september 2015 – Gisteravond laat is de kernreactor Tihange 1 door een technisch defect automatisch stilgelegd. De centrale was donderdag na een revisie weer volledig in bedrijf gesteld.

Het zou gaan om een defect in de watervoedingspomp van een stoomgenerator van de reactor Tinhange 1. Medio augustus werd Tihange 3 stilgelegd door een noodprocedure. Tihange 2 ligt tot november stil, omdat er eerder scheurtjes in de reactor werden ontdekt. De drie kernreactoren liggen in de provincie Luik, op zo’n 70 kilometer van Maastricht.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) Electrabel wijst erop dat het om een normale procedure gaat in het geval van een technisch incident in het nucleaire of niet nucleaire deel van de installaties en dat het defect geen bedreiging vormt voor de bevolking of het milieu.
“De verschillende teams van Electrabel analyseren de precieze oorzaken van dit technisch defect. Zij werken sinds het begin van de nacht om alle noodzakelijke interventies uit te voeren om een heropstart in alle veiligheid te kunnen garanderen van zodra dit mogelijk is.” (…)’

Uit een bericht van De Redactie.be
‘(…) Op 13 augustus werd ook de kerncentrale van Tihange 3 stilgelegd door de automatische noodstop. “Het gaat nu om een ander technisch incident. Dat is niet erg abnormaal in onze sector”, aldus Keyaert. “We hebben onze veiligheidsprocedures en er is nooit een gevaar geweest voor onze werknemers, voor de bevolking of voor het milieu.” Na het incident van 13 augustus was de topman van de nucleaire waakhond FANC in de Kamer bijzonder fel. De incidenten in Tihange zouden zich te veel opstapelen en er zou in de kerncentrale een “zelfgenoegzaamheid” heersen wat veiligheid betreft. Electrabel benadrukt dat het nu om een technisch defect gaat, waar de veiligheidsprocedure correct in werking is getreden. De energieproducent bevestigt echter ook dat Tihange 1 nog maar een dag voor de automatische noodstop werd heropgestart na een onderhoud. (…)’

Gegevens kerncentrale Tihange

  • 3 drukwaterreactoren (PWR), in gebruik genomen respectievelijk in 1975 (Tihange 1), in 1983 (Tihange 2) en in 1985 (Tihange 3)
    Tihange 1 is voor de helft eigendom van Electrabel en voor de rest in handen van Electricité de France. Tihange 2 en 3 zijn voor 89,8% in handen van Electrabel. De resterende 10,2% is eigendom van SPE.
  • Totaal vermogen van 3 .016 MW
  • Tihange 1 : 962 MW
  • Tihange 2 : 1 .008 MW
  • Tihange 3 : 1 .046 MW
  • Jaarlijkse productie van ongeveer 23 miljard kWh, of ongeveer 30% van de Belgische elektriciteitsproductie.

Bronnen
De Morgen, 19 september 2015: Tihange 1 stilgelegd na defect
DeRedactie.be, 16 september 2015: Tihange enkele dagen na heropstart opnieuw stil
Foto: Tihange, site met drie kernreactoren (foto Electrabel)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.